Никлаус Вирт — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Нема описа измене
Ред 17: Ред 17:
женски_пол=
женски_пол=
}}
}}
'''Никлаус Вирт''' је рођен [[15. фебруар]]а [[1934]]. године у [[Винтертур]]у у [[Швајцарска|Швајцарској]]. Звање инжењера електронике је стекао на Швајцарском Универзитету Технологије у [[Цириху]] [[1959]]. а докторирао је на Калифорнијском Универзитету [[Беркли]] [[1963]]. Сматра се изузетним стручњаком из области [[рачунарство|рачунарства]] а најпознатији је као творац [[програмски језик|програмског језика]] [[Паскал]]. Осим паскала пројектовао је и програмске језике [[Алгол]], [[Модула]], [[Модула-2]] и [[Оберон]]. За свој рад добио је [[Тјурингова награда|Тјурингову награду]]. Предавао је на универзитету [[Станфорд]] на катедри за рачунарске науке ([[1963]] - [[1967]]) као и на Швајцарском Технолошком Уноверзитету. [[1975]]. године је написао књигу [[Алгоритми]] + Структуре Података = Програми (''Algorithms + Data Structures = Programs''). Од априла [[1999]]. се налази у [[пензија|пензији]].
'''Никлаус Вирт''' је рођен [[15. фебруар]]а [[1934]]. године у [[Винтертур]]у у [[Швајцарска|Швајцарској]]. Звање инжењера електронике је стекао на Швајцарском Универзитету Технологије у [[Цириху]] [[1959]]. а докторирао је на Калифорнијском Универзитету [[Беркли]] [[1963]]. Сматра се изузетним стручњаком из области [[рачунарство|рачунарства]] а најпознатији је као творац [[програмски језик|програмског језика]] [[Паскал]]. Осим паскала пројектовао је и програмске језике [[Алгол]], [[Модула]], [[Модула-2]] и [[Оберон]]. За свој рад добио је [[Тјурингова награда|Тјурингову награду]]. Предавао је на универзитету [[Станфорд]] на катедри за рачунарске науке ([[1963]] - [[1967]]) као и на Швајцарском Технолошком Уноверзитету. [[1975]]. године је написао књигу [[Алгоритам|Алгоритми]] + Структуре Података = Програми (''Algorithms + Data Structures = Programs''). Од априла [[1999]]. се налази у [[пензија|пензији]].


==Спољашње повезнице==
==Спољашње повезнице==

Верзија на датум 26. март 2006. у 00:47

Шаблон:Лични подаци Никлаус Вирт је рођен 15. фебруара 1934. године у Винтертуру у Швајцарској. Звање инжењера електронике је стекао на Швајцарском Универзитету Технологије у Цириху 1959. а докторирао је на Калифорнијском Универзитету Беркли 1963. Сматра се изузетним стручњаком из области рачунарства а најпознатији је као творац програмског језика Паскал. Осим паскала пројектовао је и програмске језике Алгол, Модула, Модула-2 и Оберон. За свој рад добио је Тјурингову награду. Предавао је на универзитету Станфорд на катедри за рачунарске науке (1963 - 1967) као и на Швајцарском Технолошком Уноверзитету. 1975. године је написао књигу Алгоритми + Структуре Података = Програми (Algorithms + Data Structures = Programs). Од априла 1999. се налази у пензији.

Спољашње повезнице

Лична веб страница