Самостална демократска странка — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м испављање правописних и других грешака
м Бот: Селим 3 међујезичких веза, које су сад на Википодацима на d:q1252274
Ред 61: Ред 61:
[[Категорија:Политичке партије у Југославији]]
[[Категорија:Политичке партије у Југославији]]
[[Категорија:Политика Краљевине Југославије]]
[[Категорија:Политика Краљевине Југославије]]


[[en:Independent Democratic Party (Yugoslavia)]]
[[hr:Samostalna demokratska stranka]]
[[sh:Samostalna demokratska stranka]]

Верзија на датум 13. март 2013. у 22:11

Шаблон:Политичка партија 4 Самостална демократска странка (Samostalna demokratska stranka) је била политичка странка која је деловала у Југославији од 1924. до 1946. године. Окупљала је углавном Србе, и то тзв. пречане - односно Србе који су живели на подручју бивше Аустроугарске и Босне и Херцеговине,али и пројугословенски оријентисане Хрвате и словеначке либерале.[тражи се извор]

Основао ју је Светозар Прибићевић иступивши из Демократске странке, односно оптуживши њено тадашње водство за колаборацију са заговорницима федералног реорганизације Краљевине СХС.

Међутим, 1927. СДС мења радикално своју политику и са Хрватском сељачком странком ствара Сељачко-демократску коалицију. Странка ће због тога бити изложена прогонима за време шестојануарске диктатуре, а Прибићевић бива ухапшен.

Након његове смрти,странку је водио Срђан Будисављевић. На изборима 1935. и 1938. била је на листи Удружене опозиције (1935-1937) и Блока народне слоге (1938),након споразума Цветковић-Мачек СДС је ушла у владу и у њој остала до априлског рата. Након успоставе комунистичке Југославије забрањен јој је рад.