Самостална демократска странка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Самостална демократска странка
Samostalna demokratska stranka
Лидери Светозар Прибићевић,
Срђан Будисављевић.
Основана 1924.
Распуштена 1946.
Седиште Застава Краљевине Југославије Краљевина Југославија
Идеологија Социјал-либерализам,
Либерализам,
Децентрализацам.

Самостална демократска странка (Samostalna demokratska stranka) је била политичка странка која је деловала у Југославији од 1924. до 1946. године. Окупљала је углавном Србе, и то тзв. пречане - односно Србе који су живели на подручју бивше Аустроугарске и Босне и Херцеговине, али и пројугословенски оријентисане Хрвате и словеначке либерале.[тражи се извор од 11. 2011.]

Основао ју је Светозар Прибићевић иступивши из Демократске странке, односно оптуживши њено тадашње водство за колаборацију са заговорницима федералног реорганизације Краљевине СХС.

Међутим, 1927. СДС мења радикално своју политику и са Хрватском сељачком странком ствара Сељачко-демократску коалицију. Странка ће због тога бити изложена прогонима за време шестојануарске диктатуре, а Прибићевић бива ухапшен.

Након његове смрти, странку је водио Срђан Будисављевић. На изборима 1935. и 1938. била је на листи Удружене опозиције (1935—1937) и Блока народне слоге (1938). Након споразума Цветковић-Мачек СДС је ушла у владу и у њој остала до Априлског рата. Након успоставе комунистичке Југославије забрањен јој је рад.

Литература[уреди]