Уторак — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: hi:मंगलवार, qu:Atipachaw
м Бот Додаје: frp:Demârs
Ред 39: Ред 39:
[[fo:Týsdagur]]
[[fo:Týsdagur]]
[[fr:Mardi]]
[[fr:Mardi]]
[[frp:Demârs]]
[[fur:Martars]]
[[fur:Martars]]
[[fy:Tiisdei]]
[[fy:Tiisdei]]

Верзија на датум 24. децембар 2006. у 14:13

Уторак је други дан у седмици, који се налази између понедељка и среде.

Уторак је обично дан за изборе у Сједињеним Државама. Федерални избори се одигравају на уторак после првог понедељка у новембру; овај датум је успоставио закон из 1845. за председничке изборе (посебно за одабир Изборног колегијума), а проширен је на изборе за Кућу представника 1875. године и на Сенат 1914. године. Уторак је најранији дан седмице који је био практичан за анкетирања у раном 19. веку: грађани су можда морали да путују на цео дан да би гласали, а нису желели да иду у недељу, која је била дан обожавања за велику већину њих. Многе америчке државе одржавају председничке примарне изборе уторцима.

Црни уторак, у Сједињеним Државама, односи се на 29. октобар 1929, почетак велике панике око берзе. Ово је био уторак после Црног четвртка, који је означио почетак Велике депресије.

У грчком свету, уторак (дан седмице када је био Пад Константинопоља) се сматра за несрећан дан. Исто важи и за земље које причају шпанским језиком, где постоји пословица En martes, ni te cases ni te embarques (Уторком се не жени, ни не почињи путовања).

Спољашње везе