Сулудо богати Азијци (филм)

С Википедије, слободне енциклопедије

Сулудо богати Азијци
Филмски постер на енглеском језику
Изворни насловCrazy Rich Asians
РежијаЏон М. Чу
Сценарио
  • Питер Кјарели
  • Аделе Лим
Продуцент
  • Нина Џејкобсон
  • Брадфорд Симпсон
  • Џон Пеноти
Темељи се нароману Сулудо богати Азијци
Кевина Квана
Главне улоге
МузикаБрајан Тајлер
Директор
фотографије
Вања Черњул
МонтажаМајрон Керстајн
Продуцентска
кућа
  • SK Global
  • Starlight Culture
  • Color Force
  • Ivanhoe Pictures
  • Electric Somewhere
ДистрибутерWarner Bros. Pictures
Година2018.
Трајање121 минута[1]
ЗемљаСАД
Језикенглески
Буџет30 милиона долара[2]
Зарада238,5 милиона долара[2]
Веб-сајтwww.crazyrichasiansmovie.com
IMDb веза

Сулудо богати Азијци (енгл. Crazy Rich Asians) амерички је љубавно-хумористички филм из 2018. године, у режији Џона М. Чуа, по сценарију Питера Кјарелија и Аделе Лиме. Темељи се на истоименом роману Кевина Квана. Главне улоге глуме: Констанс Ву, Хенри Голдинг, Џема Чен, Лиза Лу, Аквафина, Кен Џонг и Мишел Јео. Прати кинеско-америчку професорку која путује како би упознала породицу свог дечка, те са изненађењем открива да су они међу најбогатијим људима у Сингапуру.

Најављен у августу 2013. након преузимања права на роман. У пролеће 2017. одабрана је већина глумачке поставе, док је снимање трајало од априла до јуна исте године у деловима Сингапура и Њујорка. Први је филм великог холивудског студија који садржи већину глумаца кинеског порекла од филм Клуб радости и среће (1993). Упркос похвалама, добио је и неколико негативних критике због Мелеза уместо потпуно етничких Кинеза у одређеним улогама. Критике су такође упућене због тога што није приказао мултирасну демографију Сингапура укључивањем других етничких група — као што су Малајци и Индијци — у главним улогама, као и приказивањем стереотипа о народима источне и југоисточне Азије.

Премијерно је приказан 7. августа 2018. године у Лос Анђелесу, док је 15. августа исте године пуштен у биоскопе у САД. Оставио је велики критички и комерцијални успех, зарадивши преко 238 милиона долара са буџетом од 30 милиона долара, што га је учинило љубавном комедијом са највећом зарадом 2010-их, док је такође добио похвале за глумачку поставу, сценарио и дизајн продукције. Добитник је бројних награда, као што је Филмска награда по избору критичара за најбољу комедију и награда Удружења филмских глумаца за најбољу глумачку поставу у филму, док је такође био номинован за Златни глобус за најбољи играни филм (мјузикл или комедија) и Златни глобус за најбољу главну глумицу у играном филму (мјузикл или комедија). Два наставка, по романима Богатство на кинески начин и Муке богаташа, тренутно су у развоју.

Радња[уреди | уреди извор]

Њујорчанка Рејчел Чу са својим дугогодишњим дечком Ником Јангом одлази на свадбу његовог најбољег пријатеља у Сингапур. Узбуђена што први пут посећује Азију, али нервозна због сусрета са Никовом породицом, Рејчел је неспремна кад сазна да је Ник занемарио да спомене неколико кључних детаља о свом животу. Испада да није само потомак једне од најбогатијих породица у земљи него и један од тамошњих најпожељнијих нежења. Као Никова девојка, Рејчел постаје мета љубоморних богаташица и Никове мајке која не одобрава њихову везу.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Констанс Ву Рејчел Чу
Хенри Голдинг Ник Јанг
Џема Чен Астрид Леонг Тео
Лиза Лу Шанг Су Ји
Аквафина Го Пејн Лин
Хари Шам Млађи Чарли Ву
Кен Џонг Го Вје Мун
Мишел Јео Еленор Сунг Јуанг
Соноја Мизуно Арамита Ли
Крис Панг Колин Ку
Џими О. Јанг Бернард Таи
Рони Чиенг Еди Ченг
Реми Хи Алистер Ченг
Нико Сантос Оливер Т’сијен
Џинг Луси Менди Линг

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ CRAZY RICH ASIANS (12A)”. British Board of Film Classification. Архивирано из оригинала 17. 8. 2018. г. Приступљено 16. 8. 2018. 
  2. ^ а б „Crazy Rich Asians (2018)”. Box Office Mojo. Архивирано из оригинала 26. 8. 2018. г. Приступљено 24. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]