Џенифер Абел

С Википедије, слободне енциклопедије
Џенифер Абел
Jennifer Abel
Абелова са златном медаљом са Игара Комонвелта 2010. године
Лични подаци
Датум рођења(1991-08-23)23. август 1991.(32 год.)
Место рођењаМонтреал, Канада
ДржављанствоКанада
Висина160 цм
Маса62 кг
Спортске информације
Спортскокови у воду
даска 3м

Џенифер Абел (енгл. Jennifer Abel; Монтреал, 23. август 1991) елитна је канадска скакачица у воду и репрезентативка Канаде у овом спорту. Њена специјалност су скокови са даске са висине од 3 метра, како у појединачној тако и у конкуренцији синхронизованих парова. Трострука је канадска олимпијска. Њени родитељи су пореклом са Хаитија.

Спортска каријера[уреди | уреди извор]

Међународни деби Абелова је имала током 2006. године такмичећи се на турнирима светске гран при серије. Две године касније успела је да се избори за место у олимпијској репрезентацији Канаде за ЛОИ 2008. у Пекингу поставши тако најмлађа канадска такмичарка у скоковима у воду на олимпијским играма (у то време Абелова је имала свега 16 година).[1] Иако у Пекингу није остварила неки запаженији резултат током те 2008. године остварила је неколико запаженијих резултата у такмичењима за светски гран-при у пару са Емили Хејманс.[2]

На Играма комонвелта 2010. у Њу Делхију освојила је златне медаље у појединачним скоковима са једнометарске даске, те у синхронизованим скоковима са трометарске даске (у пару са Хејмансовом). Годину дана касније осваја и прве медаље на светским првенствима, сребро и бронзу. Током те 2011. освојила је и сребрну медаљу на Панамеричким играма у Гвадалахари, а крај године окончала је признањем за најбољу спортисткињу Канаде у избору Канадске федерације водених спортова.[2]

На ЛОИ 2012. у Лондону у пару са Хејмансовом осваја бронзану медаљу у синхронизованим скоковима са даске. Четири године касније на ЛОИ у Рију заузима два четврта места, и у појединачним и у синхронизованим скоковима са трометарске даске.

У међувремену освојила је и још неколико медаља на светским првенствима, укључујући и два сребра са СП 2015. (даска 3м синхро и даска 3м синхро микс), те сребро на СП 2017. у синхронизованим скоковима у пару са Мелисом Болије. У Будимпешти је освојила још и бронзе у појединачним скоковима са даске те у мешовитим синхроним скоковима (у пару са Франсом Имбо-Дулаком).

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Dive Canada profile”. Dive Canada. Архивирано из оригинала 1. 10. 2011. г. 
  2. ^ а б „Jennifer Abel profile”. Canadian Olympic Committee. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]