Виктор Лукомски

С Википедије, слободне енциклопедије
Виктор Викторович
Лични подаци
Пуно имеВиктор Викторович Лукомски
Датум рођења1884.
Место рођењаКалуга, Русија
Датум смрти16. јун 1947.
Место смртиБеоград, Србија
Уметнички рад
ПољеАрхитектура

Виктор Викторович Лукомски (Калуга, 1884Београд, 16. јун 1947)[1] био је руски архитекта, члан руске уметничке групе Круг, члан УЛУС1 и члан удружења Коло југословенских ликовних уметника.[2]

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 1884. године у Калуги у Русији. Дипломирао је на Институту грађевинских инжењера у Санкт Петербургу. У Краљевину СХС емигрирао је 1920. године2, где је почео да ради као архитекта у Министарству грађевина. Био је члан руске уметничке групе Круг, члан УЛУС-а и члан удружења Коло југословенских ликовних уметника. У Београду је радио на неколико десетина пројеката, а у Историјском архиву града Београда се налазе подаци о ратној штети и заоставштини Виктора Лукомског. Преминуо је 1947. године у Београду. У време смрти Лукомски је живео сам, супруга Зинаида, рођена Федченко3, живела је у Француској, а деце нису имали. Није познато шта се догодило са његовом заоставштином. Једина фотографија која је остала је фотографија личне карте која је сачувана у Историјском архиву града Београда.[3]

Дела[уреди | уреди извор]

Биктор је учествовао у изграњи Краљевског двора

.

  • Зграда Патријаршије се налази на Косанчићевом венцу и има статус споменика културе. Услед знатног пада терена према Савској тераси, грађевина је добила неједнак број спратова на бочним подужним странама. Архитектура зграде Патријаршије представља веома комплексно и хетерогено решење.
  • Хотел „Авала” у Београду се налази на платоу испред комплекса стаза и степеништа којi се у благом успону уздижу ка врху Авале и споменику Незнаном јунаку. Представља непокретно културно добро као споменик културе. Хотел је саграђен 1928. године према пројекту Виктора Лукомског, на захтев краља Александра Карађорђевића, за потребе Министарства шумарства и пољопривреде. Састоји се од високог двоспратног блока са улазом и нижих, широко развијених анекса који се степенасто пружају низ авалску падину. Сведена српско-византијска декорација (венци, стубови, капители, архиволте) огледа се у доминацији лучних тремова и отвора, елементима националног стила.
  • Кућа Љубице Авакумовић у Кнез Михаиловој 34 изграђена је као мираз, а настајала је 1922. и 1923. године, по плановима архитеката Јовановића и Верховског. Оживљена је масивним пиластерима, нишама, балконима и декорацијама по пројекту Виктора Лукомског. Још увек представља једну од најлепших грађевина у Београду. По својим стилским одликама она је требало да задовољи конзервативне наручиоце, па је стога и конципирана као слободна реинтерпретација градитељског наслеђа византијског културног круга.[4]

Мала Светосавска црква[уреди | уреди извор]

Крипта Спомен-храма Светог Саве или како носи званичан назив Храм световеликомученика кнеза Лазара, је храм испод Храма, међу његовим темељима, намењен за богослужења, одржавање културних садржаја – трибина, изложби, промоција, предавања.

Овај вишенаменски простор, који је ризница, и гробна Црква Светог кнеза и мученика Лазара, укупне је површина око 1.800 m², дубине 7 m. Грађевина је због својих пропорција и уметничке обраде, без преседана, превазишла религијску улогу и постала споменик од великог културног значаја, и један од најпосећенијих туристичких садржаја у Београду.[4]

Напомене[уреди | уреди извор]

  • 1 Историјски архив Београда, фонд УЛУС, инв. бр. 1.
  • 2 У Београду се први пут појављује 1924. према подацима Историјског архива Београда. ИАБ, фонд УГБ, Картотека житеља.
  • 3 Према боравишној пријави, са супругом је живео до 1943. године

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Русија, Србија и историја: Како су руски емигранти градили Београд између два светска рата”. Б92. 5. 8. 2022. Приступљено 6. 8. 2022. 
  2. ^ „ВИКТОР ВИКТОРОВИЧ ЛУКОМСКИ – ПРИЛОГ ЗА БИОГРАФИЈУ” (PDF). scindeks-clanci. 
  3. ^ Јовановић, Јелена. „ВИКТОР ВИКТОРОВИЧ ЛУКОМСКИ – ПРИЛОГ ЗА БИОГРАФИЈУ” (PDF). Приступљено 24. 4. 2019. 
  4. ^ а б „Rusi - graditelji Beograda III”. blog | rentastan apartmani Beograd (на језику: енглески). 18. 10. 2016. Приступљено 24. 4. 2019. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Арсењев, А. Биографски именик руских емиграната (1994), у Руска емиграција у српској култури XX века, II, Београд: 275.
  • Кадијевић, А. (1998—1999), Београдски период рада архитекте Виктора Лукомског (1920—1946), Годишњак града Београда XLV-XLVI (Београд), 115-132.
  • Кадијевић, А. (2002—2003), Улога руских емиграната у београдској  архитекатури између два светска рата, Годишњак града Београда, XLIX-L, 131-142.
  • Латинчић, О. и Ракочевић, Б. Избеглице у животу града (Допринос Руса животу Београда), т.2 (необјављен рукопис) у Београд и руске избелглице (1920—1950): Тематска збирка докумената (из фондова Историјског архива Београда), т. I-III.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]