Двори (Копар)

С Википедије, слободне енциклопедије
Двори
Административни подаци
ДржаваСловенија
ОпштинаКопар
Становништво
 — (2011)33
Географске карактеристике
Временска зонаUTC+1 (CET), лети UTC+2 (CEST)
Апс. висина216,3 m
Остали подаци
Поштански број6276 Пoбeги
Регистарска ознакаKP

Двори (итал. Corte - корте) су погранично село у северној Истри, Ћићарија, у саставу словеначке општине Копар. статистичка Истаарско-крашка регија.

Географија[уреди | уреди извор]

Двори су сеоце од 17 камених кућа истарско-крашког типа, смештено до границе Истре под Хрватском. Налази се на кречњачком (крашком) брежуљку (230 м н/в) изнад југоисточног руба крашког поља Маврашка вала на површини од 4,33 км2 [1].

.Извор "у Валици" и Двори у позадини (1949.)

Из правца југа може се доћи одвојком пута Бузет-Сочерга-Грачишче. Пут наставља кроз валу северозападно до Мовража. Јужно се налазе села: Конти, Млини, Угрини, Цонфи, Пожане и Чрница у долини речице Брацана, десне притоке Мирне. Североисточно се налази Ракитовац на прузи Истарске жељезнице (Дивача-Пула).

Крај села је извор питке воде, домачини га називају Кал или у Валици, из њега придобивају питку воду, јер рижански водовод није доведен до села. За Двор је била значајна сеоска цистерна (штерна) из које су мештани у прошлости користили воду.

Знаменитости[уреди | уреди извор]

  • У значајност села спада пресушујуће крашко језеро које поплавља Моврашку валоу код сваке дуготрајније кише. Вода дословно продире и подножја сусједног села и поплављује долину. Вода отиче из површине у средини вале, гдје су три вртаче које гутају воду. Испод долине је некаква пећина у којој тече вода, која поновно долази на површину неких сто метара од долине, гдјер наставља пут као поток.
Пpиpoдни мocт
  • Један километар западно од села налази се природни мост и изразит крашки руб (Истарске стијене, Истарски зид (клисуре, стрми прелаз из вапненачке у флишну Истру) који називају Ушеса Истре. или Истријанска ушеса. (в. Сочерга)

Историја[уреди | уреди извор]

Село је настало тако да су пастири из суседног села Мовраж изградили ограђене дворове (корте) за стоку, а касније су се постпено и насељавали градећи камене куће (хиже), а име села је остало Двори

Хиже у Дворима 1949

Данашњи становници вечином путују на посао у Копар.

Становништво[уреди | уреди извор]

У Дворима стално живе само 3 породице, а остало су викендаши па отуд и податак Статистичког уреда РС да су 2020[2]. у Дворима живела само 33 становника.

Број становника по пописима[3]
1991 2002 2011
25 26 33

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ https://mapcarta.com/18747504 Map - Koper, Slovenia - Mapcarta
  2. ^ "Prebivalstvo po naseljih, podrobni podatki, Slovenija, 1. januar 2020". Statistični urad Republike Slovenije.
  3. ^ „SURS”. www.stat.si. Приступљено 2022-04-07.