Елба (острво)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
За остале употребе, погледајте чланак Елба.


Координате: 42° 46' 30" СГ Ш, 10° 16' 47" ИГД

Tuscan archipelago.png
Западна овала Елбе

Елба (латински: Ilva) је италијанско острво у Тиренском мору. Припада регији Тоскани и округу Ливорно, а налази се 20 км од обале. То је највеће острво у Тосканском архипелагу и треће по величини италијанско острво после Сицилије и Сардиније. Заједно с осталим острвима у том архипелагу део је НП Тоскански архипелаг Parco nazionale Arcipelago Toscano. Око 50 км западно од острва налази се француско острво Корзика.

Површина острва је 224 км². а дужина обале је око 147 км. Дуго је 29 км, а широко 18,5 км. Има разуђену обалу и доста је брдовитo. Највиши врх је Монте Капане висок 1019 метара. Покривен је макијом, маслинама, воћњацима и виноградима. У источном делу острва има железне руде, а у мањим количинама цинкове руде, мермера и сумпора. У привреди острва све већу важност добија туризам. Медитеранска клима влада свуда на острву, осим на Монте Капану где су зиме умерено хладне. Падавине су најчешће у јесен. Острво се састоји од осам општина које су део тосканске покрајине Ливорно. Највеће насеље на острву је Портоферајо.

Историја[уреди]

Острво је припадало Етрурцима и Сиракужанима у 5. веку п. н. е, Римљанима, Лангобардима у{VII}- веку, Пизи, Ђенови од XI—XIV века, принчевима од Пиомбина (од 1399.), Шпанији (од краја XVI века, а Французима 1799. Овде је након абдикације 1814. године био прогнан Наполеон I до краја фебруара 1815., када се вратио у Француску.

Бечким конгресом острво је дато Великом војводству Тоскане, а 1860.. године, постао је део уједињене Краљевине Италије.

Француске снаге искрцале су се на острво 17. јуна 1944., ослобађајући га од Немаца.

Спољашње везе[уреди]