Западна Српска Федерација

С Википедије, слободне енциклопедије
За друга значења, погледајте Српска (вишезначна одредница).
„Западна Србија“ преусмерава овде. За друге употребе, погледајте Западна Србија (вишезначна одредница).
Западна Српска Федерација
Западна Српска Федерација, ЗСФ

Територије на које је претендовала ЗСФ
Географија
Континент Европа
Престоница није договорено
Друштво
Службени језик српски, српскохрватски
Географске и друге карактеристике
Валута динар

Западна Српска Федерација (још називана и Република Западна Србија) била је пројекат уједињења у једну независну државу двају српских самопроглашених држава, Републике Српске Крајине и Републике Српске.

Због политичких несугласница и спољног притиска није проглашено уједињење САО Босанске крајине и САО Крајине у Демократску Републику Крајину, без обзира на то што су 25. јуна 1991. потписали „Договор о сарадњи и интеграцији“, који је обухватао стварање заједничке скупштине, а 28. јуна Скупштина Крајине објавила на заседању у Босанском Грахову „Оснивачку декларацију“.

Године 1994. створен је Заједнички штаб Републике Српске и Републике Српске Крајине. Датума 20. маја 1995. године Скупштина Републике Српске Крајине донела је одлуку о уједињењу са Републиком Српском. За крај маја и почетак јуна 1995. била је заказана седница на којој ће се донети одлука о стварању Западне Српске Федерације. Међутим, Република Српска и Република Српска Крајина су биле приморане да аболирају ову одлуку под међународним притиском.

У августу 1995. Република Српска Крајина је окупирана од стране снага Републике Хрватске. Децембра исте године Република Српска је ушла у састав Босне и Херцеговине.

Литература[уреди | уреди извор]