Кломпе

С Википедије, слободне енциклопедије
Кломпе из Холандије

Кломпе су врста обуће направљене делимично или у потпуности од дрвета. Користе се широм света, њихови облици могу да варирају у зависности од културе, али често остају непромењени вековима унутар културе.

Радионица за израду кломпи, Калкар, Немачка

Традиционалне кломпе остају у употреби као заштитна обућа у пољопривреди и неким фабрикама и рудницима. Иако се понекад негативно повезују са јефтином и фолклорном обућом фармера и радничке класе, неке врсте се данас сматрају модном одећом, као што су шведска träskor или јапанска geta.

Кломпе се такође користе у неколико различитих стилова плеса, где је важна карактеристика звук који производе на поду. Тај плес је један од корена степ плеса - степовања, али са ципелама за степ, делови могу слободно да кликну један о други и производе другачији звук од кломпи.

Врсте[уреди | уреди извор]

Енглеске кломпе са дрвеним ђоном
Тип ципела кломпе (pattens) са кожним ципелама (немачке), реконструкција обуће из средњег века

Оксфордски речник енглеског језика [1] дефинише кломпу као „дебео комад дрвета“, а касније и као „над-ципелу са дрвеним ђоном“ и „ципелу са дебелим дрвеним ђоном“.

Велшки традиционални произвођач кломпи Трефор Овен идентификовао је три главне врсте кломпи: кломпе са дрвеним горњим делом, кломпе са дрвеним ђоном и заштитнеOvershoes. [2]

  • Кломпе са дрвеним горњим делом; праве се тако што се издубљује комад пуног дрвета да би се направио комбиновани горњи и доњи део. Могу се видети две главне варијанте:
    • кломпе за цела стопала; где дрвени горњи део покрива цело стопало до скоро скочног зглоба, као што је позната холандска кломпа. Познате су и као "дрвене ципеле". Кломпе за цела стопала могу пружити довољну заштиту да се користе као заштитна обућа без додатних појачања.
    • полуотворене кломпе; где се дрвени горњи део пружа преко прстију или нешто даље, као што су белгијске Sabots. Полуотворене кломпе могу имати додатни покривач или траке за причвршћивање од тканине или коже.
  • Кломпе са дрвеним ђоном; користите дрво само за ђон. Кломпе са дрвеним ђоном постоје са разним горњим деловима:
    • комплетан горњи део направљен од коже или сличног материјала, као што су енглеске кломпе. За већу заштиту, могу имати челичне капице и/или челична ојачања на доњој страни ђона
    • горњи део типа отворених сандала. На пример, јапанске geta
    • горњи део са клиновима за прсте. На пример, индијска paduka
  • Overshoes су дрвени ђонови са каишевима дизајнирани за ношење преко друге обуће ради заштите. Кломпе у овом стилу се више не користе. Међутим, деривати каљача су уобичајени широм света.

Савијање стопала[уреди | уреди извор]

Пошто су првенствено направљене од дрвета, кломпе се не могу савијати као што то чине мекше ципеле. Да би стопало могла да се савија напред, већина кломпи има дно прста закривљено нагоре. [3] Неки стилови кломпи имају "клипове", као што је шпанска albarca. Кломпа се окреће око предње ивице предњих "клипова". Неке јапанске и индијске кломпе имају "зубе" или веома високе клинове причвршћене за табане. Кломпа може да се окреће око предње ивице предњег „зуба“ док корисник корача напред. Неке средњовековне кломпе биле су у два дела. Спајала их је кожна трака која је формирала шарку, омогућавајући тако да се ципела савије. [4]

Порекло и историја[уреди | уреди извор]

Кломпе из 1400-их

Порекло дрвене обуће у Европи није тачно познато. De Boer-Olij помиње високе чизме са дебелим ђоном глумаца грчких трагедија у антици и ципеле које су носили римски војници. [5] Међутим, постоји могућност да су келтски и германски народи из јужне и северне Европе били упознати са неком врстом дрвеног покривача за стопала. Археолошки налази ових нису познати. Дрвена обућа је често завршила као огревно дрво. Најстарија сачувана дрвена обућа у Европи налази се у Амстердаму и Ротердаму у Холандији и датира из 1230. и 1280. [6] Ови налази изгледају веома слични дрвеним ципелама које се још увек носе у Холандији.

Производња[уреди | уреди извор]

С обзиром да је дрвена обућа била ручно рађен производ, облик обуће, као и процес производње показали су велику локалну и регионалну стилску разноликост. Почетком 20. века уведена је машински рађена дрвена обућа. После Другог светског рата, посебно, дрвене ципеле су нестале. Заменила их је модернија обућа од целе коже и синтетике. Тренутно се само такозване шведске кломпе (дрвени доњи део и кожни горњи део) још увек виде као трендовски модни предмет, често као женске чизме са високом потпетицом. Ипак, традиционална дрвена обућа је и даље популарна у неколико региона у Европи и у неким занимањима, због своје практичне употребе. Неке историјске локалне варијације су недавно замењене униформним националним моделима.

Галерија[уреди | уреди извор]

У наставку су представљене типичне кломпе из земаља у којима се налазе. Попут многих народних предмета, границе производње и употребе су регионалне и стога не прате увек у потпуности оне у савременим државама. Дакле, у неким земљама се могу наћи два или више различитих типова. Такође је могуће да се један тип може наћи у суседним земљама. На пример, данске, немачке, холандске, белгијске и кломпе из северозападне Француске изгледају прилично слично.

Традиционалне европске кломпе[уреди | уреди извор]

Традиционалне азијске кломпе[уреди | уреди извор]

Модне кломпе[уреди | уреди извор]

Кломпе - сандале на платформи, са улошком од плуте и гуменим ђоном

Током 1970-их и 1980-их, шведске кломпе су постале популарни модни додаци за оба пола. Обично су се носиле без чарапа и сматрале су се одговарајућом одећом за човека авангарде.

1980-их и 1990-их, кломпе засноване на шведским кломпама вратиле су се у моду за жене. Кломпе или сандале на платформи, често подигнуте на 6 или чак 8 инча тачно између ђона и улошка, носиле су се у многим западним земљама. Велики средњи слој је често био направљен од чврсте плуте, иако су неки били само од пластике са прекривеном плутом. Ђон је, најчешће, био од лагане гуме пешчане боје.

Године 2007. холандски дизајнери Виктор & Ролф представили су холандске кломпе на високим потпетицама на модној писти, са својом зимском колекцијом 2007/08. [7] [8] Године 2010. шведске кломпе за жене поново су се вратиле у колекцију за пролеће/лето 2010. Шанел и Луј Витон. [9]

Савремене кломпе[уреди | уреди извор]

Савремене кломпе представљају заштитну, радну, анатомску, кожну, удобну обућу, коју користе многе професије које захтевају сигуран ход, дуготрајно стајање и ходање, у хотелијерству, угоститељству, трговини, медицинским службама и другим услужним делатностима и лакој индустрији. Праве се од перфориране коже која олакшава дисање стопала, са дрвеном термоизолацијском и апсорпцијском потплатом са гуменим зглобом, који омогућује боље пријањање и ход.

Дрвена база се поставља на полиуретанску подлогу, која апсорбује ударце при ходу и онемогућује клизање по воденим или глатким површинама. Кломпе су углавном затворене и дају пуну заштиту прстима. Код кломпи нема компликованих каишева па је обување и изување лако и без стреса и потребе да сагињањем.[10][11]

Музеји[уреди | уреди извор]

Највећа кломпа на свету од једног комада дрвета, у Ентеру (Холандија)

Напомене[уреди | уреди извор]

  1. ^ OED-clog.
  2. ^ Owen: CPRW 2012.
  3. ^ Note that some thick-soled women's shoes (stilleto or wedge), which while not wooden soled, are as rigid as clogs. They likewise have to have a noticeable cast.
  4. ^ Grew & De_Neergaard 2004, chapter on pattens.
  5. ^ De_Boer-Olij 2002, стр. 13.
  6. ^ Wiedijk 2000, стр. 2.
  7. ^ De_Greef 2007.
  8. ^ Cochran 2010.
  9. ^ Dykes.
  10. ^ „Kopitarna klompe Clog”. ljekarna.hr. Приступљено 27. 2. 2022. 
  11. ^ „Prava istina o tome zašto lekari nose klompe”. telegraf.rs. Приступљено 27. 2. 2022. 
  12. ^ Trip Advisor 2020.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • Медији везани за чланак Кломпе на Викимедијиној остави