Корисник:Dijana032/песак

С Википедије, слободне енциклопедије


Издавачку кућу Прометеј основали су Борка и Зоран Колунџија 1990. године у Новом Саду. Од тада је Прометеј сигурним корацима проналазио пут до читалаца, потврђујући квалитет својих издања избором и ангажовањем еминентних сарадника: преводилаца, истраживача, историчара, лингвиста.

Сарадња са Стеријиним позорјем, Југословенском кинотеком, Новосадским клубом, САНУ, Матицом српском и другим институцијама у многоме је допринела успеху ове издавачке куће. Прометеј је добитник Октобарске награде Новог Сада, Искре културе Војводине, Вукове награде, Ордена Вука Караџића, више пута носилац награда Издавача године на Београдском сајму књига, награђиван за више издавачких подухвата на Међународним сајмовима у Београду, Новом Саду, Нишу, Пироту, Подгорици, Бања Луци… Са око 100 објављених наслова годишње, Прометеј се сврстао међу највеће домаће издаваче.

У тежњи да читаоце подржи у потрази за одговорима, објављује књиге у домену националне и културне историје, антропологије, психологије, етнологије, лингвистике. Прометеј је успевао да на тим пољима изда капиталне књиге и по њима је постао препознатљив у целој земљи.

Следећи читалачку емоционалност, Прометеј издаје антологије песама највећих домаћих и страних песника. Бираним књигама на пољу белетристике, задовољава вас у доколици.

Све ове године труди се да овековечи лепоту Новог Сада, његову архитектуру, специфично урбано језгро које нас подсећа на дане барока и класицизма. Стога објављује монографије о Новом Саду, мењању његовог изгледа, али и духовне климе. При томе, мултиетничност овог града негујемо као посебан квалитет.

Објављеним делима Прометеј снажно афирмише ствараоце у науци, књижевности, публицистици, рачунајући на њихов допринос побољшању укупне културне климе у земљи. Поред бројних награда за појединачна издања, Прометеју је додељена награда за Издавача године на Београдском сајму књига 2018, као и 2022. године.

Велики број аутора ове издавачке куће окитило се бројник признањима и наградама.