Корисник:Milosis6022/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Транспортер наслеђе
Изворни насловLe Transporteur: Héritage
Жанракција
ТворацАдам Купер
Лук Бесон
РежијаКамил Деламар
СценариоРоберт Марк Камен
ПродуцентМарк Гао
Лук Бесон
Главне улогеЕд Скрејн
Реј Стивенсон
Лоан Шабанол
Габријела Рајт
Татјана Петковић
Ју Венксиа
Радивоје Буквић
Ноеми Ленуар
Лен Кудрјавицки
Јуриј Колоколников
Самир Гесми
Анатол Таубман
МузикаАлександар Азарија
Продуцентска
кућа
ЕуропаКорп
Фундаментал
Година2015.
Трајање96 минута
ЗемљаФранцуска
Кина
Језикенглески
Буџет22 милиона долара
Зарада72,6 милиона долара
Претходни
Следећи
IMDb веза
COBISS веза

Транспортер наслеђе (фран. Le Transporteur: Héritage; такође познат и као Транспортер 4) је акциони филм из 2015. године у режији Камила Деламара. Филм представља четврти наставак франшизе Транспортер. Као и у претходна три дела франшизе, планирано је да насловну улогу Френка Мартина игра Џејсон Стејтам[1]. Међутим, након неслагања са продукцијом, преговори са Стејтамом су пропали и главна улога припала је Ед Скрејну[2]. Филм је претежно сниман у Паризу.

У круговима криминалног подземља Француске ривијере, познат као најбољи возач чије услуге новац може да купи, Френк Мартин (Ед Скрејн) гарантује доставу сваког пакета уз одговарајућу цену. Има три правила: нема имена, нема додатних преговора и никада не отварај пакет. Ипак, његов кодекс ће пасти у воду када га прелепа и фатална Ана (Лоан Шабанол) наговори да буде превозник тј. транспортер аута који ће учествовати у генијално осмишљеној пљачки банке. Јурећи улицама Монака у аудију, Френк ће се несвесно уплести у план уништења Јурија (Јуриј Колоколников), руског трговца људима који је 15 година раније присилио Ану на проституцију. Поред Јурија, Френк се заплиће и у причу са руским мафијашем Аркадијем Карасовим (Радивоје Буквић)[3], са којим је имао проблема у прошлости.

Радња[уреди | уреди извор]

Године 1995. руски мафијаш Аркадиј Карасов и његови сарадници Лео Имасов и Јуриј, преузели су посао трговине проституције на Француској ривијери. Једне од проститутки су младе девојке Ана и Маја, за коју је заинтересован Карасов.

15 година касније, Ана позива некога да спроведе њихов план да сруши Карасовљев злочиначки подухват. У међувремену, бивши оперативац специјалних снага и вешт превозник сумњивих пакета Френк Мартин, долази са својим Аудијем С8 по свог оца Френка Мартина старијег, бившег пензионисаног агента Ми-6. Касније те ноћи, у хотелу Ана са својом пријатељицом Киао убија рачуновођу задужену за Карасовљев новац и њено тело остављају у хотелу пре него што су побегле. У резиденцији Френка Мартина млађег, током вечере са својим оцем, Ана зове Френка млађег за транспорт и замоли га да се састану. Следећег јутра Карасов открива да је његов рачуновођа убијен и да је пронађена мртва проститутка у хотелу са огрлицом која је припадала његовој групи.

Френк млађи се састаје са Аном, која му каже да је покупи у Медитеранској банци у Монте Карлу, што он прихвата. У 5 сати поподне по договору Френк сачека Ану која улази у ауто са плавом периком. Пар секунди касније, у ауто улазе две девојке са плавом периком, Анине пријатељице Ђина и Киао. Сумњичав Френк каже женама да изађу из аута, али оне му прете пиштољем и уживо видео снимком његовог оца како га држе на нишану. У том тренутку полицајац прилази ауту ради провере, након чега Френк даје гас и крене да бежи полицији. Френк успева да побегне полицији и одвози девојку на сигурно код Марије и његовог оца. Ана открива да је његов отац добио отров и да ће умрети, ако Френк млађи не уради оно што му је речено. Ана му објашњава да ће украсти анестетички гас и објашњава да су оне бивше Карасовљеве проститутке, са којима је делио радну историју. У међувремену, Карасов и Маја сазнају да су 3 жене украле списак Карасовљевих сарадника.

Френк води Ђину, Киао и Ану у рејв клуб који поседује Имасов. Како би избацили све из клуба, укључујући и Имасова, пустили су гас. Узимају Имасов отисак прста што им даје приступ његовом банковном рачуну и Ана пребацује новац на свој рачун. Френк старији заједно са Маријом упадају у Јуријев авион и узимају његове отиске прстију. У том тренутку Марију рани један од Јуријевих телохранитеља, али Френк млађи успева да је покупи и одвезе на сигурно. Касније Ана открива да је отров био варка.

Карасов објашњава сарадницима своју историју са Френком млађим и киднапује његовог оца. Карасов захтева да му Френк доведе све девојке на његову јахту, иначе ће му убити оца. Одвезао је све девојке, сем Ђине која се искрала. Јуриј и Имасов су такође на јахти, оптужујући Карасова да им је украо новац. Ана је изјавила да је Карасов наредио девојкама да украду новац за њега.

Карасов показује Јурију и Имасову свој рачун, али Ђина успева да се ушуња на јахту и сав украден новац да пребаци на Карасов рачун. Долази до пуцњаве у којој страдају Киао и Марија. Ђина краде новац пре него што Маја пуца према њој. Пре него што Маја успе да пребаци повраћен новац, Ђина је дави, пре него што подлеже ранама. Френк млађи се супротставља Карасову на литици. Ана пуца на Карасова и шаље његово тело у океан. Френк убеђује Ану да остави свој живот освете иза себе. Ана га послуша и оде. Месец дана касније, Ана дели украдени новац породицама својих пријатељица и Френку млађем и Френку старијем.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Ед Скрејн Френк Мартин млађи
Реј Стивенсон Френк Мартин старији
Лоан Шабанол Ана
Габријела Рајт Ђина
Татјана Пајковић Марија
Ју Венксиа Киао
Радивоје Буквић Аркадиј Карасов
Ноеми Ленуар Маја
Лен Кудрјавицки Лео Имасов
Јуриј Колоколников Јури
Самир Гесми инспектор Бектауи
Анатол Таубман Станислав Тургин

Продукција[уреди | уреди извор]

Филм су створили Адам Купер и Лук Бесон. Режија је припала Камилу Деламару, док су сценаристи Роберт Марк Камен, Адам Купер и Лук Бесон, који је и уз Марк Гаоа главни продуцент филма. Ово је први филм из франшизе коју су у потпуности продуцирали ЕуропаКорп и Фундаментал.

На филмском фестивалу у Кану 2013. најављена је нова трилогија коју би продуцирали ЕуропаКорп и Фундаментал[4]. Филмови би имали буџете између 20 и 30 милиона долара сваки, при чему би бар један био сниман у Кини. Лук Бесон је продуцирао и писао све филмове[5]. Франшиза је поново покренута након што су пропали преговори са Џејсоном Стејтамом. ЕуропаКорп је желела да Стејтам потпише 3 уговора, а да претходно нису открили сценарио. Након одбијања, Стејтама је заменио Ед Скрејн у улози Френка Мартина[6]. Главно снимање филма почело је 01. августа 2014. године у Паризу, Француска.[7][8]

Филм је доживео биоскопску премију 4. септембра 2015. у Сједињеним Државама, а 5 дана касније у Француској. То је први филм из франшизе који је првенствено дистрибуиран од стране ЕуропаКорпа. Филм је добио негативне критике од стране критичара, који су критиковали сценарио и сматрали га недовољним у поређењу са осталим деловима франшизе. Упркос критикама и негативним коментарима, филм је зарадио преко 72 милиона долара широм света.

Занимљивости[уреди | уреди извор]

  • Главни лик франшизе Френк Мартин је високо квалификовани возач за специјалне пошиљке који следи три строга правила:
  1. Никад не мењај договор.
  2. Без имена.
  3. Никада не отварај пакет.
  • Улога главног негативца Аркадија Карасова припала је домаћем глумцу Радивоју Буквићу.
  • По први пут у франшизи се појављује лик Френковог оца Френк Мартин старији, којег тумачи Реј Стивенсон.
  • За разлику од претходног дела где је возио Ауди А8, у овом делу Френк вози Ауди С8.
  • Филм је првобитно требао да буде објављен 06. марта 2015. године. Међутим, ЕуропаКорп је касније променила премијеру филма за 04. септембар 2015. године, када је филм и изашао у биоскопе[9].
  • Након негативних критика у почетку приказивања, ИГН је филму доделио оцену 7 од 10 рекавши: „Сенка Џејсона Стејтама се надвила над овим поновним покретањем, али Ед Скрејн је успео, што значи да је франшиза у сигурним рукама”[10].

Зарада[уреди | уреди извор]

Услед негативних критика и са буџетом од 22 милиона долара, Транспортер наслеђе је имао добру зараду. Филм је зарадио 16 милиона долара у САД и Канади и 56,6 милиона долара у осталим територијама, што чини укупну зараду од 72,6 милиона долара.[11] Иако је биоскопску премијеру имао у САД, највећи део зараде је остварен у Кини са 18,3 милиона долара.[12] У првом викенду приказивања у Северној Америци, филм је зарадио 7,4 милиона долара, заузевши високо 4. место на листи биоскопске зараде. Такође, био је четврти и у отварајућем викенду у Кини, са зарадом од 69,8 милиона јуана, што је око 10 милиона долара.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „The Transporter Refueled - Ed Skrein je naslednik Jasona Stathama u franšizi Transporter Luca Bessona | Mega blog” (на језику: бошњачки). 2015-08-11. Приступљено 2024-05-01. 
  2. ^ Mrkić, Jovana (2015-08-14). „TRANSPORTER: NASLEĐE četvrti deo donosi akciju na velikom platnu od koje zastaje dah!”. Telegraf.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-05-01. 
  3. ^ „Radivoje Bukvić u novom "Transporteru". Blic.rs (на језику: српски). 2015-11-25. Приступљено 2024-05-01. 
  4. ^ „New 'Transporter' trilogy announced”. Digital Spy (на језику: енглески). 2013-05-22. Приступљено 2024-05-01. 
  5. ^ Han, Angie (2013-05-21). „Sequel Bits: 'Transformers 4', 'Expendables 3', 'Transporter 4-6', 'The Hobbit', 'Anchorman 2', 'Pacific Rim 2'. SlashFilm (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-01. 
  6. ^ Brooks, Xan (2014-02-10). „Transporter 4 will star Ed Skrein in Jason Statham role”. The Guardian (на језику: енглески). ISSN 0261-3077. Приступљено 2024-05-01. 
  7. ^ Block, Alex Ben (2014-08-01). „‘Transporter Legacy’ Set for March 2015 Release”. The Hollywood Reporter (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-01. 
  8. ^ Fischer, Russ (2014-08-04). „'The Transporter Legacy' Now Shooting With Ed Skrein Starring”. SlashFilm (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-01. 
  9. ^ Pedersen, Erik (2015-04-01). „‘Transporter Refueled’ & ‘Hillsong – Let Hope Rise’ Moved: See You In September”. Deadline (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-01. 
  10. ^ Tilly, Chris (2015-09-01). „The Transporter Refueled Review”. IGN (на језику: енглески). Приступљено 2024-05-01. 
  11. ^ „The Transporter Refueled”. Box Office Mojo. Приступљено 2024-05-16. 
  12. ^ „The Transporter Refueled”. Box Office Mojo. Приступљено 2024-05-16. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]