Ловачко друштво "Фазан" (Зрењанин)

С Википедије, слободне енциклопедије

Ловачко друштво "Фазан" се налази у оквиру Ловачког удружења града Зрењанина. ЛД „Фазан“ Зрењанин основано је 1890. године. ЛД „Фазан“ из Зрењанина газдује са око 12500 ха територије. Површина којом располаже друштво подељена је на 3 ловна ревира и то: Граднулица, Кентра и Оповачка страна. ЛД „Фазан“ Зрењанин сачињава око 110 активних ловаца. На редовном збору ловаца, јуна 2020. године, за председника друштва изабран је дугогодишњи члан, Остојић Рајко. Исте године изабрани су и чланови извршног и надзорног одбора. Друштво има свој статут. [1] [2]

Активности друштва[уреди | уреди извор]

ЛД „Фазан“, као и остала друштва на територији Републике Србије, не баве се искључиво ловом, већ и узгојем и заштитом ловних врста и животне средине, као и унапређењу ловства у нашем друштву. [3] Чланови друштва редовно организују акције износа хране, изградње хранилишта, појилишта и солишта на територији друштва. У зимском периоду ловци овога краја стални су заштитари дивљачи, јер износе храну у ловиште, а посебно у време оштрих зима и великог снега. У склопу ЛД „Фазан“ из Зрењанина налази се и ловачки дом, који се налази на путу између Зрењанина и Михајлова. [4]

Током 2019. године, акцијом и доприносима ловаца друштва изграђено је прихватилиште за фазанску дивљач уз помоћ средстава АП Војводине. У оквиру традиционалне манифестације града Зрењанина, „Дани пива“, ловачко друштво узма учешће у виду организовања такмичења у кувању гулаша од дивљачи, са циљем унапређења туристичке организације града Зрењанина. Републичко такмичење под називом "Златни гулаш Србије" одржава се у Зрењанину од 2006. године и управо ово такмичење дало је подстицај ловцима ЛД "Фазан" за даље одржавање ове манифестације у оквиру "Дана пива", што је пример традиционалности акција у ловству. Поред "Еколошких дана", заштите ловишта и дивљачи, неговања такмичарског духа, ловци Ловачког друштва "Фазан" већ годинама одржавају и традиционално ловачко такмичење у гађању ловачком пушком под називом "Ускршња шицара". Ова манифестација, која је прешла у традиционалну, по такмичарском духу не заостаје за сличним такмичењима широм Покрајине и Србије. Наиме, учешће ловаца је изузетно велико, а најбољим стрелцима увек припадају и велике награде. „Шицара“, се организује са циљем дружења ловаца и лепог завршетка у пријатној атмосфери уз ручак и добру забаву. [5] [6] [7]

У поседу ловачког друштва налази се и одређена површина пољопривредног земљишта, које је искориштено с циљем садње вишегодишњег ремиза. Ово је посебно значајно за војвођанску равницу која нема довољно ремиза, а сам терен не обезбеђује довољну заштиту у време великих снегова, јаких мразева и несношљивих зима. [8]

Дивљач на територији друштва[уреди | уреди извор]

Зец, род ситних сисара из истоимене породице

На територији друштва од дивљчи су заступљени: зец, фазан, јаребица и дивља патка, а од високе дивљачи друштво се може похвалити са бројношћу срнеће дивљачи, као и трофејним срндаћима. Дивље свиње се појављују у пролазу, нису стално настањене. Посебна пажња у прихрани се посвећује фазанској дивљачи , које нема у потребном броју у ловишту, а не заостаје ни брига о зецу, чија здрава популација представља пример доброг газдовања ловиштем.

Од предатора заступљени су лисица и шакал. Током летње сезоне у миграцији заступљене су и препелице као и афричке грлице.

Приходи ловачког друштва[уреди | уреди извор]

ЛД „Фазан“ остварује приходе од чланарине чланова друштва и ловног туризма. [9] [10] Ловни туризам се заснива на доласцима домаћих и иностраних ловаца. Организују се ловови на ситне дивљачи, грлице и препелице, у летњем периоду, док у јесењем периоду на фазана, зеца, дивљу патку и дивљу гуску. Што се тиче лова на високу дивљач, организује се пролећни и летњи лов на фазана и срндаћа, као и јесењи лов на срне и лане. Посебна брига води се о срнећој дивљачи, која овде представља значајно извориште девиза у време туристичко комерцијалних ловова. [11]

Лисица, ситни сисар

Побратимска друштва[уреди | уреди извор]

ЛД „Браћа Недић“ из Ваљева и ЛД “Фазан“ из Зрењанина претходних 35 година негују побратимске односе. До потписивања повеље о братимљењу дошло је 1985. године. Касније је протокол сарадње од Ловачког друштва преузела секција "Фазан" Зрењанин. Од тада је почело редовно дружење ловаца ова два града, прво као дводневно, а касније као једнодневно дружење два пута годишње. Након организованог лова два друштва 2015. године, одржана је свечана прослава уз присуство представника и чланова оба друштва, којом је обележено 30 године братимљења ловачких друштава ова два града.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „LOVAČKO DRUŠTVO FAZAN”. LOVAČKO DRUŠTVO FAZAN - MojGrad (на језику: хрватски). Приступљено 2020-12-28. 
  2. ^ „LD Fazan Zrenjanin - YouTube”. www.youtube.com. Приступљено 2020-12-29. 
  3. ^ Media, Progressive (2012-02-23). „Prihranu divljači pomogao grad”. I love Zrenjanin portal (на језику: српски). Приступљено 2020-12-28. 
  4. ^ „Mihajlovački drum, Zrenjanin - ulica na mapa.in.rs”. zrenjanin.mapa.in.rs. Приступљено 2020-12-28. 
  5. ^ „Lovačko društvo "Fazan" - YouTube”. www.youtube.com. Приступљено 2020-12-28. 
  6. ^ Danijel. „U organizaciji Lovačkog društva Fazan održano takmičenje u kuvanju lovačkog gulaša | KTV” (на језику: српски). Приступљено 2020-12-28. 
  7. ^ redakcija. „Održano 13. druženje lovaca uz gulaš u Zrenjaninu | TV KANAL 9 NOVI SAD” (на језику: хрватски). Приступљено 2020-12-28. 
  8. ^ Маџаревић, Света. Године успона зрењанинског ловства. Зрењанин: Ловачко друштво "Фазан" Зрењанин. стр. 109. 
  9. ^ „Lov u Srbiji 2020, Hunting in Serbia 2020. |” (на језику: енглески). Архивирано из оригинала 26. 11. 2020. г. Приступљено 2020-12-28. 
  10. ^ „Lovni i ribolovni turizam u Srbiji - Turizam”. sites.google.com. Архивирано из оригинала 25. 10. 2020. г. Приступљено 2020-12-28. 
  11. ^ Маџаревић, Света. Године успона зрењанинског ловства. Зрењанин: Ловачко друштво "Фазан" Зрењанин. стр. 55.