Лукас Расулић

С Википедије, слободне енциклопедије
Prof. dr
Лукас Расулић
Лични подаци
Датум рођења(1965-03-18)18. март 1965.(59 год.)
Место рођењаПриштина,  СФР Југославија
Држављанство Србија
Научни рад
Пољенеурохирургија
ИнституцијаУниверзитетски клинички центар Србије, Медицински факултет Универзитета у Београду

Лукас Расулић (Приштина, 18. март 1965) српски је неурохирург, доктор медицинских наука, редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Београду, начелник Одељењa за болести и повреде периферних нерава, функционалну неурохирургију и хирургију бола Клинике за неурохирургију Универзитетског клиничког центра Србије, велики мајстор Регуларне велике ложе Србије и члан Саветодавног одбора организације East west bridge.

Биографија[уреди | уреди извор]

Образовање[уреди | уреди извор]

Рођен је 18. марта 1965. године у Приштини. Његов отац Грујица Расулић је био специјалиста медицине рада, пореклом из Жабара код Ваљева, а мајка Душанка је из Битоља.

Дипломирао је на Медицинском факултету Универзитета у Београду 1991. године са просечном оценом 9,36. Током студија је две године био демонстратор на Институту за физиологију, а прошао је и курс ургентне медицине. Стручни испит је положио 22. априла 1992. године.

На Медицинском факултету Универзитета у Београду је завршио магистарске студије и 21. децембра 1995. године одбранио магистарски рад из хируршке анатомије под називом "Топографска анатомија и систематизација брахијалног плексуса и њен значај за реконструктивну хирургију тракционих повреда брахијалног плексуса". Завршио је специјализацију из неурохирургије на Институту за неурохирургију Клиничког центра Србије, 11. маја 1998. године.

Докторску дисертацију "Реконструктивна хирургија тракционих повреда брахијалног плексуса" је одбранио 29. априла 1999. године, такође на Медицинском факултету Универзитета у Београду.[1]

Академска каријера[уреди | уреди извор]

У звање асистента Медицинског факултета Универзитета у Београду је изабран 21. децембра 1998. године, на предмету Хирургија-Неурохирургија. За доцента је изабран 24. октобра 2007. године, а у звање ванредног професора 29. јануара 2014. године.

Члан је разних стручних комисија, укључујући и комисију за избор у звање сарадника Медицинског факултета Војномедицинске академије Универзитета одбране у Београду.[2] Такође је и начелник Одељење за болести и повреде периферних нерава, функционалну неурохирургију и хирургију бола Клинике за неурохирургију Универзитетског клиничког центра Србије.[3]

Гостујући је предавач на Универзитету Харвард и Универзитету Станфорду.[4]

Аутор је неколико стотина научних радова.

Масонерија[уреди | уреди извор]

Расулић је велики мајстор Регуларне велике ложе Србије[5] и члан Саветодавног одбора организације East west bridge.

Приватни живот[уреди | уреди извор]

Ожењен је и има двоје деце.[6]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Lukas Rasulić”. East west bridge. 
  2. ^ „Извештај Комисије о пријављеним кандидатима за избор у звање сарадника” (PDF). Универзитет одбране, Војномедицинска академија, Медицински факултет. 
  3. ^ „Клиника за неурохирургију”. Универзитетски клинички центар Србије. 21. фебруар 2013. 
  4. ^ „Lukas Rasulić, neurohirurgija i najveća misterija našeg organizma: "Mozak nas uvek iznenadi". B92. 19. 06. 2020. 
  5. ^ „Reč Velikog majstora”. Regularna velika loža Srbije. 
  6. ^ „Prof. Dr Lukas Rasulić”. Medicinski sistem Beograd. [мртва веза]