Марс експрес

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Марс Експрес)
Марс експрес

У орбити око Марса.
У орбити око Марса.

Оператор ЕСА
Тип мисије орбитер + лендер
Датум лансирања 2. јун 2003.
Крај мисије У току (>8 година)
Ракета-носач Сојуз-ФГ/Фрегат
Место лансирања Бајконур
Маса 1123 (666 + 457 гориво) kg
Извор напајања соларни панели
Снага напајања 460 W
Врста орбите поларна
Инклинација орбите 86 °
Орбитални период 7,5 сати
Апоапсис 11.560 km
Периапсис 259 km
Међународна ознака 2003-022A
Вебсајт ЕСА - Марс Експрес

Марс експрес (енгл. Mars Express) је свемирски брод који је лансирала Европска свемирска агенција. Мисија је послата да истражи Марс, и то је прва мисија ка другој планету коју је покушала ЕСА. „Експрес“ у називу се првобитно односило на брзину и ефикасност са којом је летелица дизајнирана и израђена. Међутим, „Експрес“ се такође односи на релативно кратак међупланетарни пут летелице; то је резултат лансирања у тренутку када су орбите Земље и Марса биле најближе у последњих 60.000 година.

Марс експрес мисија се састоји из два дела, Марс експрес орбитера и Бигл 2 лендера који је дизајниран да изврши астробиолошка и геохемијска истраживања. Иако лендер није успео да се успешно спусти на површину планете, орбитер је успешно ушао у орбиту и врши научна истраживања од почетка 2004. године до данас. Та истраживања укључују фотографисање камером високе резолуције, минеролошко мапирање површине, коришћење радара за прикупљање података о структури тла испод површине, тачно одређивање атмосферских кретања и њеног састава, и проучавање интеракције између атмосфере планета и међупланетарног материјала.

Неки од инструмената на орбитеру, укључујући систем камера и неке спектрометре, користе дизајн неуспеле руске мисије Марс 96 (европске земље су обезбедиле већину инструмената и финансија за ту мисију). Основни дизајн летелице се базира на Розета мисији за чији је развој уложено много средстава. Исти дизајн је употребљен и за летелицу Венера експрес да би се повећала поузданост и смањили трошкови.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]