Несаница (филм из 2002)

С Википедије, слободне енциклопедије
Несаница
Постер филма
Изворни насловInsomnia
ИМДБ 7,2/10 (268 026 гласова)
Жанртрилер
РежијаКристофер Нолан
СценариоХилари Зајц
ПродуцентПол Џунгер Вит
Едвард Макдонел
Бродерик Џонсон
Ендру Косове
Темељи се нафилму Несаница из 1997.
Главне улогеАл Пачино
Робин Вилијамс
Хилари Сванк
Маура Тирни
Мартин Донован
Ники Кат
Пол Дули
МузикаДејвид Јуљјан
Директор
фотографије
Воли Пфистер
МонтажаДоди Дорн
Продуцентска
кућа
Alcon Entertainment
Witt/Thomas Productons
Section Eight Productions
ДистрибутерWarner Bros. Pictures
Година2002.
Трајање118 минута[1]
ЗемљаСједињене Америчке Државе САД[2]
Језик енглески
Буџет46 милиона долара[3]
Зарада113.8 милиона долара[3]
Веб-сајтdontcloseyoureyes.warnerbros.com
IMDb веза

Несаница (енгл. Insomnia) је амерички психолошки трилер из 2002. године у режији Кристофера Нолана a по сценарију Хилари Зајц. У главним улогама су Ал Пачино, Робин Вилијамс, Хилари Сванк, Маура Тирни, Мартин Донован, Ники Кат и Пол Дули. Филм је заснован на истоименом норвешком трилеру из 1997. године и представља римејк тог филма. Радња филма прати једног полицијског детектива из Лос Анђелеса и његовог помоћника који су позвани у Најтмјут, Аљаска, да истраже убиство 17-годишње девојке.

Филм је први пут објављен 24. маја 2002. Остварио је добар финансијски приход на благајнама прикупивши преко 113 милиона $ широм света, у поређењу са продукцијским буџетом који је износио 46 милиона $. Филм је добио пуно похвала од стране критичара за сценарио, кинематографију, режију и глуму, а посебно је хваљена добра изведба Пачина и Вилијамса.

Радња[уреди | уреди извор]

Упозорење: Следе детаљи заплета или комплетан опис филма!

У малом градићу у Аљасци, Најтмјуту 17-годишња Кеј Конел пронађена је убијена. Детективи из Лос Анђелесa Вил Дормер и Хап Екхарт позвани су да помогну локалној полицији у истрази убиства, на захтев шефа полиције Најтмјута, Чарлија, старог Дормеровог колеге. Ели Бер, млада локална детективка која је такође и велики љубитељ Дормерових истражних радова, покупи их аутомобилом кад стигну. Унутрашња полиција у Лос Анђелесу истражује један од прошлих Дормерових случајева. Екхарт открива Дормеру да ће сведочити против њега у замену за имунитет, на шта Дормер одговара да би многи криминалци којима је помогао да се осуде користећи лажне доказе могли бити ослобођени ако се случајеви поново отворе.

Дормер, Ели Бер, Екхарт и још неколико локалних полицајаца чекају из заседе на месту злочина да се појави осумњичени, када га коначно угледају осумњичени бежи у колибу а потом кроз тајни тунел који се налазио у колиби бежи далеко у маглу, пуцајући једном од полицајаца у ногу. Дормер угледа у магли неког како се креће и упуца га својим резервним пиштољем. Трчећи према палом човеку мислећи да је убица, Дормер узима пиштољ .38 који је осумњичени испустио. Тада открива да је заправо пуцао у свог партнера Екхарта. Због Екхартовог неизвесног сведочења, Дормер зна да из унутрашњости никада неће поверовати да је пуцњава била несрећа, па тврди да је Екхарта упуцао осумњичени. Не спомињући да има пиштољ .38 којег је Екхарт испустио. Бер је задужена за истрагу пуцњаве у којој је страдао детектив Екхарт, а њен тим проналази метак калибра .38 који је погодио локалног полицајца. Те ноћи, Дормер се упутио до уличице и испалио метак из пиштоља .38 у леш пса, а затим је извадио и очистио метак. Дормер замењује метак од .38 са метком из пиштоља .39.

У наредних неколико дана Дормера мучи Несаница, проузрокована његовом кривицом за убиство свог партнера Екхарта и погоршана сталним отсјајем ноћног сунца. Недуго затим Дормер почиње да прима анонимне телефонске позиве убице, који тврди да је био сведок Дормеровог убиства свог партнера. Када полиција сазна да је Кеј била велика обожаватељка локалног писца криминалистичких романа Волтера Финча, Дормер провали у Финчев стан. Финч стиже кући, схвата да је полиција провалила у његов стан и бежи.

Финч контактира Дормера и договара састанак на трајекту. Финч од Дормера жели помоћ у пребацивању сумње за убиство на Кејиног насилног дечка Рендија Штеца, јер како тврди он није убица ништа више од њега. Дормер даје Финчу савете у вези са полицијским испитивањем које га очекује.

Финч назове Дормера и каже му да је Кејина смрт била несрећан случај, претукао ју је на смрт у налету беса након што је она почела непрестано да се смеје. Следећег дана, Финч даје лажна сведочења у полицијској станици. Када Финч почне да тврди да Ренди код себе има пиштољ, Дормер схвата да је Финч подметнуо пиштољ у Рендијевој кући. Ренди је недуго затим ухапшен када је пиштољ пронађен у његовој кући. Финч моли Бер да сутрадан дође у његову кућу на језеру и прикупи писма која указују на то да је Ренди злостављао Кеј.

Бер се враћа на место Екхартове смрти и проналази метак из пиштоља .39, који се не подудара са врстом који је наводно пронађен у Екхартовог телу. Чита своју личну студију случаја из истраге у коју је учествовао Дормер и сазнаје да је однео резервни пиштољ са тим метком, што ју је навело да посумња у то да је пуцао у Екхарта. У међувремену, током последње ноћи боравка у хотелу Дормер се поверио власници хотела, Рејчел Климент, у вези са истрагом унутрашњих послова како је измислио доказе да би осудио педофила за којег је био сигуран да је крив за убиство детета и који би ходао слободан да је Екхарт сведочио.

Дормер сазнаје да је Бер отишла код Финча. Проналази Кејина писма у Финчевом стану и схвата да Финч намерава да убије Бер. Сазнаје о Финчевој кући на језеру и упути се тамо. Када је Бер покуцала Финчу на врата а потом ушла у његову кућу Финч убрзо схвата да Бер иза леђа крије пиштољ па је зато брзо онесвести ударцем. Дормер је превише дезоријентисан од недостатка сна да би могао да се бори са Финчем. Бер устане и спаси Дормера, док Финч побегне. Бер открива Дормеру да зна да је он упуцао Екхарта, на шта Дормер њој говори да више није сигуран да ли је то била само несрећа. Недуго затим из шупе Финч почне да пуца у њих пушком. Након свађе у којој Дормер хвата пушку коју држи Финч, Финч упуца Дормера из Бериног пиштоља, а истовремено Дормер пуца хицима из пиштоља и убија Финча. Бер потрчи ка тешко рањеном Дормеру и теши га говорећи му да је Екхартова смрт била случајна, а затим креће да баци метак којим је Дормер усмртио Екхарта да би сачувала његов углед и говори му како нико не мора да сазна. Дормер је међутим спречава и саветује јој да не изгуби интегритет пре него што умре.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Ал Пачино детектив Вил Дормер
Робин Вилијамс Волтер Финч
Хилари Сванк Ели Бер
Мора Тирни Рејчел Климент
Мартин Донован детектив Хап Екхарт
Ники Кат Фред Дагар
Пол Дули Чарли Нибак
Кристал Лоу Кеј Конел
Џеј Бразо Франсис
Лорн Кардинал Рич
Лари Холден Фарел
Кери Сандомирски Триш Екхарт
Кетрин Изабел Тања Франке
Џонатан Џексон Ренди Штец
Паула Шо иследник

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „INSOMNIA”. British Board of Film Classification. Приступљено 15. 7. 2020. 
  2. ^ „Insomnia (2002)”. British Film Institute. Архивирано из оригинала 5. 8. 2012. г. Приступљено 15. 7. 2020. 
  3. ^ а б „Insomnia (2002)”. Box Office Mojo. Приступљено 15. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]