Кетрин Изабел

С Википедије, слободне енциклопедије
Кетрин Изабел
Кетрин Изабел у Ванкуверу 2009. године
Лични подаци
Пуно имеКетрин Изабел Мари
Друга именаКејти Мари
НадимциКејти
краљица вриска
Датум рођења(1981-11-02)2. новембар 1981.(42 год.)
Место рођењаВанкувер, Канада
Држављанствоканадско
Занимањеглумица
Породица
РодитељиГрејем Мари
Гејл Џонсон Мари
ПородицаЏошуа Мари (полубрат)
Рад
Активни период1989—данас
Жанровихорор
Битне улогеЏинџер Фицџералд у трилогији Фатална Џинџер
Веза до IMDb-а

Кетрин Изабел (енгл. Katharine Isabelle; Ванкувер, 2. новембар 1981) канадска је глумица.[1] Најпознатија је по бројним улогама у хорор филмовима, због чега је временом стекла статус једне од најпознатијих „краљица вриска” из периода 2000-их.[2] Славу је стекла насловном улогом у хорор трилогији Фатална Џинџер.[3] За ову улогу била је номинована за награду Фангорија у категорији најбоље глумице у хорор филму, али је изгубила од Никол Кидман у филму Духови у нама.[4]

Након Фаталне Џинџер, Кетрин се прославила главном улогом у још једном хорору, Америчка Мери из 2012. Ова улога донела јој је награде Метар страха и Фангорија, а поред ње, међу номинованима су биле глумице: Мија Вашиковска, Серше Ронан, Џуно Темпл и Шарни Винсон.[4] Имала је споредне улоге у хорорима Фреди против Џејсона и 30 дана ноћи 2: Мрачни дани.

У априлу 2007. дневни лист Ју-Ес-Еј тудеј објавио је чланак са списком највећих краљица вриска из 2000-их, Кетрин Изабел је била једна од глумица са списка.[5] У једном од наредних интервјуа Кетрин је изјавила да јој је с једне стране драго што се налази на таквој листи, али с друге стране и чудно, пошто она сама није љубитељ хорор филмова.

Имала је неколико споредних и епизодних улога у телевизијским серијама, мећу којима се издвајају: Досије икс (1998), Ловци на натприродно (2007) и Ханибал (2014—2015). Појавила се и у блокбастер неоноару Тешка времена у Ел Ројалу из 2018.

До сада се појавила у више од 100 филмова и телевизијских серија.

Приватни живот[уреди | уреди извор]

Кетрин Изабел Мари је рођена у Ванкуверу, у покрајини Британска Колумбија. Потиче из филмске породице. Њен отац је Грејем Мари, дизајнер продукције, награђен Емијем за рад на ТВ серији Досије икс. Касније се и сама Кетрин појавила у овој серији. Њена мајка , Гејл Џонсон Мари, је сценаристкиња и филмска продуценткиња.[6][7] Редитељ и глумац, Џошуа Мари, јој је полубрат по оцу.[8][1][9]

Упркос томе што глуми у бројним хорор филмовима који обилују сценама крвавих убистава, Кетрин има хемофобију и често се дешава да јој позли када угледа праву крв.[1] Одбија да снима наге сцене и има дублерке које је мењају у таквим сценама. Примера ради, имала је дублерку која ју је мењала у сцени туширања у филму Фреди против Џејсона, као и у преднаставку Фаталне Џинџер.[10]

Каријера[уреди | уреди извор]

Почеци[уреди | уреди извор]

Каријеру је започела са 7 година под именом „Кејти Мари”. Прву улогу имала је у романтичној комедији Рођаци из 1989. Након тога, сарађивала је са полубратом Џошуом на филмовима Хладни фронт и Последња зима.[9] Имала је епизодну улогу у популарној ТВ серији Мекгајвер.[11]

1990-е: Ловац на потезу и Досије икс[уреди | уреди извор]

До првог већег успеха долази главном улогом у трилеру Ловац на потезу из 1992. Поред ње, главне улоге су тумачили Кристофер Ламбер и Дајана Лејн. После четири године паузе, вратила се глуми и одлучила да се убудуће на филмовима потписује псеудонимом „Кетрин Изабел” (средње име уместо презимена). Њена улога Линдси Кларк у Узнемирујућем понашању (1998) изазвала је веома позитивне критике[10] и полако почела да јој отвара врата ка хорор жанру. На филмсу је сарађивала са Кејти Холмс, Џејмсом Марсденом и Ником Сталом.[8]

Заједно за оцем, радила је на ТВ серији Досије икс и појавила се у епизоди Шизогени.[1] Након тога, добила је гостујуће улоге у ТВ серијама Да Винчијева истрага и Први талас.

2000-е: Фатална Џинџер и други хорор филмови[уреди | уреди извор]

Кетрин Изабел (десно) са Емили Перкинс на постеру за Фаталну Џинџер (2000)

Године 2000. Кетрин долази до најважније улоге у каријери, тумачењем Џинџер Фицџералд у хорор филму Фатална Џинџер. Она и Емили Перкинс тумаче две сестре, које успевају да преживе напад вукодлака, с тим што Џинџер бива уједена. Временом, Џинџер се претвара у вукодлака док њена сестра покушава да јој помогне и врати је у нормалу.[12][13]. Аудиције за филм одржавале су се широм Канаде и САД. Игром случаја, Изабел и Перкинс су дошле истог дана на аудицију у Ванкуверу. Сценаристкиња филма, Карен Волтон, изјавила је да чим их је видела заједно пожелела је да глуме у филму, јер је управо тако замишљала њихове ликове док је писала сценарио.[14] За улогу Џинџер, Кетрин је била номинована за награду Фангорија у категорији најбоље главне глумице, али је у коначном избору изгубила од Никол Кидман у филму Духови прошлости.[4]

Улога Фаталне Џинџер, донела јој је велику славу, али и отворила врата ка другим улогама, превасходно из хорор жанра. Већ 2 године касније, добила је улогу у психолошком трилеру Несаница са Ал Пачином и Робином Вилијамсом у главним улогама.[15] Исте године тумачила је споредну улогу у другој адаптацији Стивен Кинговог романа Кери и имала епизодну улогу у популарној суперхеројској ТВ серији Смолвил.

Уследила је улога у кросоверу две велике хорор франшизе, Страва у Улици брестова и Петак тринаестиФреди против Џејсона (2003). Тумачила је лик Гиб Смит, једне од последње преживеле деце из Улице брестова коју убија Џејсон Ворхис и тако изазива сукоб са Фредијем Кругером. Изабел је тако имала прилику да се нађе у истом филму са двојицом најпознатијих негативаца из хорор филмова.[16] Исте године, имала је главну улогу у филму Пали анђели.

Обновила је сарадњу са Емили Перкинс у наставку и преднаставку Фаталне Џинџер. Филмови су снимани паралелно и објвљени 2004. године.[17] Оба филма су изазвала претежно позитивне реакције, али нису успели да понове успех оригинала.

После бројних хорора, Изабел је добила улогу у тинејџерској комедији Још једна прича о Пепељуги (2008), са Селеном Гомез у главној улози. До краја деценије имала је епизоддне улоге у неколико популарних телевизијских серија, као што су: Звездана капија SG-1 (2006), Ловци на натприродно (2007), Женске приче (2009) и Добра жена (2009).

2010-е: Америчка Мери и Ханибал[уреди | уреди извор]

Кетрин Изабел на премијери кратког филма Списак омиљених људи.

У хорор жанр Изабел се враћа 2010. споредном улогом у 30 дана ноћи 2: Мрачни дани, наставку филма о вампирима из 2007. Током 2011. тумачила је једну од главних улога у канадској телевизијској драми, Крај игре.

Годиине 2012. тумачи лик Мери Мејсон у хорору Америчка Мери.[18] Ова улога постала је једна од Кетриних најзначајнијих и донела јој је бројне награда и признања, међу којима су: награда Фангорија, Метар страха и признања са филмског фестивала у Торонту и фестивала Фантастик у Остину.[4] Током 2013. појавила се у неколико мањих канадских хорор филмова и телевизијских мини-серија.

На филму Зло око нас 2 (2014) Изабел се удружила са још једном „краљицом вриска”, Данијелом Харис (прослављена по улози Џејми Лојд) у улози финалних девојака Тамаре и Ејми. Поред њих, у улози главног негативца био је Кејн Ходер, претходно прослављен по улози Џејсона Ворхиса.

У периоду између 2014. и 2015. Кетрин се појављивала у ТВ серији Ханибал. Тумачила је лик Марго Вергнер, пацијенткиње др Ханибала Лектора. На једном од интервјуа за серију, прокоментарисала је своје улоге у хорор филмовима и статус „краљице вриска” на следећи начин:[19]

„Некако ми је све то чудно, због тога што ја заправо нисам љубитељка хорор филмова, страшни су ми и избегавам их. Међутим, њихово снимање је потпуно другачија прича, веома су забавни за снимање и представљају ми праву авантуру. Рекла сам једном или два пута да више нећу снимати хороре, али онда ми се деси нешто попут Америчке Мери и онда се доведем у искушење, пошто претпостављам да ће бити класификован као хорор, али за мене није само хорор. Немам омиљени жанр за рад, али волим интересантне ликове; Волим снажне независне женске ликове, који су мултидимензионални и слојевити као нормално људско биће. Да буде још чудније, најбоље сам пронашла управо у хорор жанру, попут Мери и Фаталне Џинџер. Тако да, није да се ја непрестано враћам на хороре, већ идем тамо где су ликови најинтересантнији и за мене лично најизазовнији. Хорор жанр изгледа да пуца од таквих ликова за мене.”

Након Ханибала, Изабел је сарађивала Весом Крејвеном, једним од најпознатијих редитеља у хорор жанру, на филму Девојка у фотографијама из 2015. Тумачила је споредну улогу у блокбастер неоноару Тешка времена у Ел Ројалу (2018), са Џефом Бриџизом, Дакотом Џонсон, Џоном Хамом и Крисом Хемсвортом у главним улогама. Од 2019. се појављује у ТВ серији Ред.

2020-е: Предстојећи пројекти[уреди | уреди извор]

Почетком 2020. завршила је снимање драме Зелено море, у којој тумачи главну улогу. Филм је тренутно у фази постпродукције.[20]

Филмографија[уреди | уреди извор]

Филмови[уреди | уреди извор]

Улоге Кетрин Изабел у филмовима
Година
Српски назив
Изворни назив
Улога
Напомена
1989. Рођаци Cousins Кло Харди потписана као Кејти Мари[21][9]
1989. Хладни фронт Cold Front Кејти Макензи потписана као Кејти Мари[9]
1989. Ужа породица Immediate Family Кери потписана као Кејти Мари[9]
1992. Ловац на потезу Knight Moves Ерика Сандерсон потписана као Кејти Мари[22]
1998. Узнемирујуће понашање Disturbing Behavior Линдси Кларк
2000. Снежни дан Snow Day Марла
2000. Фатална Џинџер Ginger Snaps Џинџер Фицџералд
2001. Кости Bones Тиа
2002. Несаница Insomnia Тања Франк
2003. Фреди против Џејсона Freddy vs. Jason Гиб Смит
2003. Пали анђели Falling Angels Лу Филд
2004. Фатална Џинџер 2: Ослобођена Ginger Snaps 2: Unleashed Џинџер Фицџералд
2004. Фатална Џинџер 3: Почетак Ginger Snaps Back: The Beginning Џинџер Фицџералд
2008. Још једна прича о Пепељуги Another Cinderella Story Бри Блат
2009. Разјареност Rampage лепотица
2010. Френки и Алис Frankie & Alice Пејџ
2010. 30 дана ноћи 2: Мрачни дани 30 Days of Night: Dark Days Стејси непосредно-на-видео
2012. Америчка Мери American Mary Мери Мејсон
2013. Језиви експримент 13 Eerie Меган
2013. Мука Torment Сара
2014. Зло око нас 2 See No Evil 2 Тамара непосредно-на-видео
2015. 88 (филм) 88 Гвен / Фламинго
2015. Девојка у фотографијама The Girl in the Photographs Џенет
2016. Одбројавање Countdown Џулија Бејкер непосредно-на-видео
2018. Тешка времена у Ел Ројалу Bad Times at the El Royale тетка Рут

Телевизија[уреди | уреди извор]

Улоге Кетрин Изабел на телевизији
Година
Српски назив
Изворни назив
Улога
Напомена
1989. Макгајвер MacGyver Вајолет епизода Мадона, потписана као Кејти Мари[11]
1990. Неонски јахач Neon Rider Максина „Макс” Форест телевизијски филм, потписана као Кејти Мари[23]
1996. Грозомора Goosebumps Кет Мертон епизода Дошло је из дубине
1996. Титаник Titanic Офелија Џек мини-серија
1997. Медисон Madison Алисија Лонг 4 епизоде
1998. Досије икс The X-Files Лиса Бајочи епизода Шизогени[1]
19981999 Да Винчијева истрага Da Vinci's Inquest Одри Тобер
Маделина Маркети
4 епизоде
19981999 Први талас First Wave Елизабет
Дениз
2 епизоде
2002. Изван граница The Outer Limits Теми Синклер епизода Мрачно дете
2002. Џон Доу John Doe Шејн Пикфорд епизода Крвне везе
2002. Кери Carrie Тина Блејк телевизијски филм
2003. Смолвил Smallville Сара Конрој епизода Дремеж
2006. Звездана капија SG-1 Stargate SG-1 Валенсија епизода Кејмлот
2006. Осам дана за живети Eight Days To Live Луцинда телевизијски филм
2007. Ловци на натприродно Supernatural Ава Вилсон 2 епизоде
2008. Уточиште Sanctuary Софи епизода Нубинс
2009. Женске приче The L Word Марси Салваторе епизода Напуштање Лос Анђелеса
2009. Добра жена The Good Wife Синди Луис епизода Пилот
2011. Крај игре Endgame Дани главна улога, 13 епизода
2012. До усијања Flashpoint Маделин „Меди” епизода Трчи ка мени
20132014. Бити човек Being Human Сузана Вејт понављајућа улога
2013. Мотив Motive Лајна Хили епизода Лака победа
2014. Фрикови Psych Џенет епизода Облачно са могућим побољшањем
20142015. Ханибал Hannibal Марго Вергер понављајућа улога
2015. Пандури новајлије Rookie Blue детектив Френки Андерсон 3 епизоде
2017. Роузвуд Rosewood Наоми епизода Надувана риба и лична историја
20192020 Тајни ред The Order Вера Стоун понављајућа улога

Награде и номинације[уреди | уреди извор]

Награда Година Категорија Филм / Серија Исход
Награда Близанци 2008 Најбоља споредна глумица у драматичном програму или мини-серији Енглезов дечак Освојено
2011 Најбоља споредна глумица у ТВ драми Крај игре Номинација
Награда фестивала Фантастик 2012 Посебно признање за хорор жанр Америчка Мери Освојено
Награда хорор фестивала Скримфест 2012 Трофеј фестивала за најбољу глумицу Америчка Мери Освојено
Награда Ноћног фестивала у Торонту 2012 Посебна награда за најбољу глумицу Америчка Мери Освојено
Награда Метар страха 2012 Најбоља глумица Америчка Мери Освојено
2014 Најбоља споредна глумица Зло око нас 2 Номинација
Награда Фангорија 2012 Најбоља главна глумица Америчка Мери Освојено
Награда Лео 2013 Најбоља споредна женска улога у играном филму Лоренс и Холман Номинација
Најбоља гостујућа глумица у ТВ драми Мотив Освојено
2014 Најбоља глумица Основно Номинација
Награда Остин фестивала Фантастик 2012 Најбоља глумица Америчка Мери Освојено
Награда фестивала Канадски филмотворци 2016 Најбоља комичарка Како испланирати оргије
у малом граду
Освојено


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г д Millar, John (6. јануар 2013). „Revealed: Horror queen Katharine Isabelle says she's terrified of blood”. Entertainment. Daily Record. Приступљено 28. април 2019. 
  2. ^ (језик: енглески) „KATHARINE ISABELLE: MODERN DAY SCREAM QUEEN”. horrorheadquarters.com. 11. mart 2018. Приступљено 26. април 2020. 
  3. ^ „Katharine Isabelle - GINGER SNAPS - the movie”. Приступљено 30. јул 2016. 
  4. ^ а б в г (језик: енглески) „Katharine Isabelle — Awards”. IMDb. Приступљено 26. април 2020. 
  5. ^ Arnold, Thomas (27. април 2007). „Three screams for these stars”. usatoday.com. Приступљено 26. октобар 2007. 
  6. ^ Reid, Michael D. (6. 11. 1998). „Behind the Screen: Spooked in Rockland”Слободан приступ ограничен дужином пробне верзије, иначе неопходна претплата. Life & Arts. Times Colonist. стр. C1. Приступљено 28. април 2019 — преко Newspapers.com. 
  7. ^ „Ginger Snaps II : Unleashed”. ginger-snaps.com (Саопштење). 11. мај 2001. Приступљено 11. април 2019. 
  8. ^ а б Kirst, Brian (16. 11. 2009). „Flashback Weekend 2009 Recap”. Horror Society. Приступљено 28. 4. 2019. 
  9. ^ а б в г д Inwood, Damian (19. јул 1990). „Siblings share movie stardom”Слободан приступ ограничен дужином пробне верзије, иначе неопходна претплата. Entertainment. The Province. Приступљено 30. април 2019 — преко Newspapers.com. 
  10. ^ а б (језик: енглески) „Katharine Isabelle — Trivia”. IMDb. Приступљено 26. април 2020. 
  11. ^ а б Carroll, Liz (29. октобар 1989). „On Location: Early Christmas”Слободан приступ ограничен дужином пробне верзије, иначе неопходна претплата. Entertainment. The Sunday News. British Columbia. стр. A—9. Приступљено 28. април 2019 — преко Newspapers.com. 
  12. ^ „Ginger Snaps (2001)”. Pop Matters. Приступљено 30. јул 2016. 
  13. ^ „Ginger Snaps | Movie | 2001”. Hollywood.com. Приступљено 30. јул 2016. 
  14. ^ Taylor, Charles (26. октобар 2001). „Ginger Snaps”. salon.com. Архивирано из оригинала 4. 12. 2008. г. Приступљено 30. новембар 2006. 
  15. ^ „Katharine Isabelle”. Filmbug. Приступљено 17. јул 2014. 
  16. ^ (језик: енглески) „Freddy vs. Jason”. IMDb. Приступљено 26. април 2020. 
  17. ^ „Ginger Snaps 2: Unleashed - Movie Review”. Common Sense Media. Приступљено 30. јул 2016. 
  18. ^ Barton, Steve (29. мај 2013). „Exclusive American Mary Clip Gets Bloody Revenge”. Dread Central. Приступљено 16. новембар 2016. 
  19. ^ „Shooting Horror: A Conversation with Katharine Isabelle”. 28. јануар 2015. Приступљено 26. април 2020. 
  20. ^ (језик: енглески) „The Green Sea”. IMDb. Приступљено 26. април 2020. 
  21. ^ Bunke, Joan (12. фебруар 1989). „Kissable 'Cousins<span style="padding-right:0.2em;">'Слободан приступ ограничен дужином пробне верзије, иначе неопходна претплата. At the Movies. Des Moines Sunday Register. стр. 1F. Приступљено 28. април 2019 — преко Newspapers.com. 
  22. ^ Griffin, John (31. јануар 1993). „Gory thriller Knight Moves will haunt you in the night”Слободан приступ ограничен дужином пробне верзије, иначе неопходна претплата. The Gazette. Montreal. стр. F3. Приступљено 30. април 2019 — преко Newspapers.com. 
  23. ^ Gardella, Kay (6. мај 1990). „ABC's 'Burning Bridges' lacks fire”Слободан приступ ограничен дужином пробне верзије, иначе неопходна претплата. TV Week. New York Daily News. стр. 2. Приступљено 30. април 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]