Паклене улице 10

С Википедије, слободне енциклопедије
Паклене улице 10
Филмски постер на српском језику
Изворни насловFast X
Жанракција
РежијаЛуј Летерје
СценариоЏастин Лин
Дан Мазау
ПродуцентНил Мориц
Вин Дизел
Џастин Лин
Џеф Киршенбаум
Саманта Винсент
ПричаДан Мазау
Џастин Лин
Зак Дин
Темељи се наЛикови
од Герија Скота Томпсона
Главне улогеВин Дизел
Џејсон Стејтам
Мишел Родригез
Џон Сина
Џејсон Момоа
Бри Ларсон
Тајрис Гибсон
Лудакрис
Џордана Брустер
Натали Емануел
Сунг Канг
Скот Иствуд
Мајкл Рукер
Данијела Мелчиор
Алан Ричсон
Карди Би
Хелен Мирен
Рита Морено
Шарлиз Терон
МузикаБрајан Тајлер
СниматељСтивен Ф. Виндон
МонтажаДилан Хајсмит
Кели Матсумото
Лаура Јанович
Корбин Мел
Продуцентска
кућа
Universal Pictures
СтудиоOriginal Film
One Race Films
Roth/Kirschenbaum Films
Perfect Storm Entertainment
Година2023.
Трајање141 минута
Земља САД
Језикенглески
Буџет340 милиона долара[1]
Зарада714,6 милиона долара
Претходни
Следећи
Веб-сајтwww.fastxmovie.com
IMDb веза

Паклене улице 10 (енгл. Fast X) је амерички акциони филм из 2023. године у режији Луја Летерјеа и наставак филма Паклене улице 9 из 2021. године. Сценарио потписују Џастин Лин и Дан Мазау из приче Мазауа, Лина и Зака Дина на основу ликова Герија Скота Томпсона, док су продуценти филма Нил Мориц, Вин Дизел, Лин, Џеф Киршенбаум и Саманта Винсент. Филмску музику је компоновао Брајан Тајлер. Ово је десети наставак из серијала Паклене улице.

У филму је представљена ансамблска подела улога коју чине Дизел, Џејсон Стејтам, Мишел Родригез, Џон Сина, Џејсон Момоа, Бри Ларсон, Тајрис Гибсон, Лудакрис, Џордана Брустер, Натали Емануел и Сунг Канг, док су у осталим улогама Скот Иствуд, Мајкл Рукер, Данијела Мелчиор, Алан Ричсон, Карди Би, Хелен Мирен, Рита Морено и Шарлиз Терон.

Званични наслов филма је откривен када је главно снимање почело у априлу 2022. Лин је касније тог месеца напустио место редитеља, наводећи креативне разлике, иако ће задржати заслуге за писање сценарија и продукцију. Летерје је затим ангажован као његова замена недељу дана касније. Снимање је трајало до августа 2022. године, одвијајући се у Лондону, Риму, Торину, Лисабону и Лос Анђелесу.

Дистрибуиран од стране Universal Pictures-а, филм је премијерно приказан 12. маја 2023. у Риму, док је у америчким биоскопима изашао недељу дана касније. Буџет филма је износио 340 милиона долара, што га чини четвртим најскупљим филмом свих времена. Наставак, Паклене улице 11, биће премијерно приказан 2025. године.

Радња[уреди | уреди извор]

Током својих мисија и упркос немогућим изгледима, Дом Торето (Вин Дизел) и његова породица надмудрили су, изнервирали и превозали сваког непријатеља који им се нашао на путу. Сада се суочавају са најсмртоноснијим противником до сада — застрашујућом претњом која се појављује из сенки прошлости, и која је, подстакнута крвном осветом, одлучна у намери да разбије ову породицу и уништи све и свакога, које Дом воли, заувек.

Године 2011. у филму Паклене улице 5, Дом и његова екипа решили су се злог бразилског шефа нарко картела, Ернана Рејеса (Жоаким де Алмеида), и обезглавили његову империју на мосту у Рио де Жанеиру. Оно што нису знали је да је Рејесов син Данте (Џејсон Момоа) сведочио свему томе и да је последњих 12 година провео осмишљавајући план како би Дому наплатио највећу цену.

Дантеов план распршиће Домову породицу, од Лос Анђелеса до Рима, од Бразила до Лондона и од Португала до Антарктика. Нови савези ће се исковати, а стари непријатељи ће се поново појавити. Али, све ће се променити када Дом буде открио да је његов осмогодишњи син (Лео Абело Пери) последња мета Дантеове освете.

Улоге[уреди | уреди извор]

Глумац Улога
Вин Дизел Доминик Торето
Џејсон Стејтам Декард Шо
Мишел Родригез Лети Ортиз
Џон Сина Џејкоб Торето
Џејсон Момоа Данте Рејес
Бри Ларсон Тес
Тајрис Гибсон Роман Пирс
Крис „Лудакрис” Бриџиз Теж Паркер
Џордана Брустер Мија Торето
Натали Емануел Ремзи
Сунг Канг Хан Лу
Скот Иствуд Ерик
Мајкл Рукер Бади
Карди Би Лејса
Хелен Мирен Магдален Шо
Рита Морено бака Торето
Шарлиз Терон Сајфер

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Fuster, Jeremy (17. 11. 2022). „‘Fast X’ Budget Has Ballooned to $340 Million”. TheWrap (на језику: енглески). Приступљено 2022-11-17. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]