Пређи на садржај

Портал:Олимпијске игре/Изабрана биографија 15

С Википедије, слободне енциклопедије
Марио Анчић
Марио Анчић

Марио Анчић (Сплит, 30. март 1984) је бивши професионални хрватски тенисер. Професионално је почео да се бави тенисом 2001. године са 16 година, а већ са 17 се квалификовао на Вимблдон и у првом колу поразио Роџера Федерера. Тиме је постао једини тенисер света, осим Бјерн Борга који је успео да као тинејџер победи на Централном терену Вимблдона.

Анчић и његов сународник Иван Љубичић постали су и први пар у историји Дејвис купа којем је пошло за руком да победе америчку комбинацију Боб и Мајк Брајан. Анчић је помогао Хрватској да освоји Дејвис куп 2005. када је поново с Љубичићем тријумфовао над словачким представницима у Дејвис купу.

Анчић је 2009. године најавио да планира да се у јануару 2010. врати на терен на неколико европским АПТ челенџерима. Његов најбољи резултат је било финале на једном фјучерсу у САД.

Први већи турнир на ком је играо био је Отворено првенство Индијан Велса 2010. године где је стигао до трећег кола након победама над Бобијем Рејнолдсом и Жулијена Бенетоа, али је изгубио од Надала 6:2, 6:2. Није имао више успеха следеће недеље на мастерсу у Мајамију, где је испао у првој рунди од Жеремија Шардија. Анчић је наставио да игра челенџере без већег успеха.

Анчић је 21. фебруара 2011. године најавио да се повлачи из света професионалног тениса због мононуклеозе. Окончао је своју каријеру са 3 титуле, 200 победа и 135 пораза.