Портал:Фудбал/Биографија септембар 2012

С Википедије, слободне енциклопедије
Паоло Малдини
Паоло Малдини

Паоло Малдини (итал. Paolo Cesare Maldini, Милано, 26. јун 1968) је бивши италијански фудбалски репрезентативац, који је током читаве своје каријере наступао за Милан.

Малдини је свој лигашки деби у дресу Милана имао у сезони 1984/85, у утакмици са Удинезеом (1-1) 20. јануара 1985. када је у игру ушао уместо повређеног Серђа Батистинија. Малдини је тада имао свега 16 година . То му је био једини лигашки наступ те сезоне, али је већ наредне успео да избори место у стартној постави. Свој први трофеј у каријери је освојио у сезони 1987/88, а то му је уједно била и прва титула првака Италије, од укупно седам колико је са Миланом освојио. Последња линија одбране коју је чинио са Франком Барезијем, Алесандром Костакуртом и Мауром Тасотијем, сматрана је једном од најбољих у историји фудбала. Касније је Малдини чинио тандем са Алесандром Нестом у одбрани Милана као и италијанске репрезентације.

Освајање Лиге шампиона и пласман у финале Светског првенства 1994. су допринели да Малдини постане први одбрамбени играч који је изабран за фудбалера године у избору часописа World Soccer. У утакмици са Тревизом 25. септембра 2005. Малдини је оборио рекорд по броју наступа у Серији А који је до тада држао Дино Зоф. То му је био 571. наступ у првенству, док је само седам дана пре тога одиграо 800. утакмицу у дресу Милана, у свим такмичењима. Свој 600. наступ у Серији А је забележио 13. маја 2007. против Катаније (1-1). Свој хиљадити меч у сениорској конкуренцији је одиграо 16. фебруара 2008. против Парме, када је у игру ушао са клупе.

Даље...