Ефросинија Полоцка

С Википедије, слободне енциклопедије
Ефросинија Полоцка
Ефросинија Полоцка
Датум рођења1104
Место рођењаПолацк
Датум смрти1173.
Место смртиЈерусалим

Преподобна Ефросинија (блр. Эўфрасі́ньня По́лацкая, 1110–1173) је била кнегиња Полоцка, ћерка [тражи се извор] Всеслава, кнеза Полоцка.

Када су је родитељи хтели удати, она је побегла у женски манастир и замонашила се.[1] У хришћанској традицији помиње се да јој се три пута јавио анђео Господњи и показао јој место где она има да устроји нови женски манастир. Привукла је у монаштво и своју сестру Евдокију, и многе друге девојке из властелинског сталежа. Њена рођака, Звенислава, по рођењу кнегиња Борисовна, донела јој је све своје благо, хаљине и драго камење и рекла: „Све красоте овога света сматрам ништавним, а ове украсе спремљене за брак дајем Цркви Спаситељевој, и сама желим обручити се с Њиме у духовни брак и потклонити главу моју под Његов благи и лаки јарам“. Ефронисија је и њу замонашила и дала јој име Евпраксија.[2]

У старости кренула је на пут у Свету земљу, гд је посетила Јерусалим и преминула после 1167. године. Сахрањена је у манастиру Светог Теодосија 5. јуна (23. маја) 1173. године.

Након Саладиновог освајања Јерусалима 1187, монаси су њено тело пренели у Кијев, а 1910. њено тело је пренето у родни град Полоцк.

Српска православна црква слави је 23. маја по црквеном, а 5. јуна по грегоријанском календару.[3]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Преподобна Ефросинија Полоцка”. Епархија Призрен. Приступљено 28. 1. 2021. 
  2. ^ „Преподобна Ефросинија, кнегиња Полоцка”. Епархија Шумадијска. Приступљено 28. 1. 2021. 
  3. ^ „Света преподобна Ефросинија, кнегиња Полоцка”. Црквени календар. Приступљено 28. 1. 2021.