Римокатоличка црква Светог Мауриција

С Википедије, слободне енциклопедије
Римокатоличка црква Светог Мауриција
Римокатоличка црква Светог Мауриција у Старчеву
Опште информације
МестоСтарчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанка1870. године
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗрењанинска бискупија

Римокатоличка црква Светог Мауриција је верска установа која се налази у Старчеву, на Тргу неолита,[1] улици Матије Гупца 1-3.[2] Посвећена је Светом Маурицију, заповеднику тебанске легије у 3. веку.

Историјат[уреди | уреди извор]

Римокатоличка црква Светог Мауриција у Старчеву.

Према историјским подацима и црквеним записима католичка жупа у Старчеву је основана 1767. године, две године након оснивања панчевачкога пука на подручју Војне крајине.[3] Како су први жупљани били већином војници Команда Војне границе се бринула за издржавање и финансијске потребе жупе. Тадашњи жупљани су углавном били Немци досељени из разних крајева западне Европе, Француске, Чешке, Тирола и Штајерске. У прво време хрватских досељеника није било пуно, али су убрзо и они почели пристизати, углавном из Лике, Кордуна и из околине Бихаћа па је по оснивању жупе отворена и школа где су деца учила на свом матерњем језику.[3] Прва црква је зидана 1770, а спаљена 1788. године.[3] Друга је саграђена 1793. у част Светог Мауриција, али како је све мање одговарала потребама верника у Старчеву 1863. године је срушена и градња данашње цркве је започета.[3] Војна команда је у ту сврху дала Старчеву 12.000 форинти, а остатак трошкова, грађевински материјал и његов превоз су сносили жупљани. Око 1870. године је градња завршена.[3] Данас црква садржи 445m², грађена је у класицистичком стилу са елементима барока. Налази се у једнобродној грађевини са полукружном апсидом и нартексом на западној страни изнад кога се на средини налази звоник, четири прозора и сат.[3] Изнад главног олтара је насликана Тајна вечера, а на олтару на северном зиду уље на платну Свете Тројице из 1870.[3] На улазу у цркву се са леве стране налази кип Богородице, а са десне олтар са кипом светог Антуна.[3] Западна фасада цркве садржи портал и прозор, а са стране су по два пиластера. Бочне фасаде су украшене низом двојних пиластара између којих су распоређени прозорски отвори. У унутрашњости цркве главна олтарска преграда у апсиди има насликану композицију Светог Мауриција, уље на платну из 1926. године.[3] Два нова звона су свечано освештана на јесен 2001. Стари барокни дрвени торањ је замењен бетонским 1956. године, а 2003. је обложен бакарним лимом.[3] Последњи радови на спољашњости цркве су завршени 2007.[3] Римокатоличка црква Светог Мауриција административно припада Зрењанинској бискупији и једна је од ретких црква у Банату у којима се проповеда само на хрватском језику.[3]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Римокатоличка црква Св. Мауриција Старчево”. Улице Панчева (на језику: српски). 2020. Приступљено 2024-04-13. 
  2. ^ „CRKVA SVETOG MAURICIJA - Katoličke crkve - Matije Gupca 1-3, Starčevo”. PlanPlus.rs (на језику: српски). Приступљено 2024-04-13. 
  3. ^ а б в г д ђ е ж з и ј к Hrvata, Zavod za kulturu vojvođanskih. „Crkva sv. Mauricija - Starčevo | Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata”. www.zkvh.org.rs (на језику: енглески). Приступљено 2024-04-13.