Савез Срба Француске

С Википедије, слободне енциклопедије
Савез Срба Француске
ОснивачСтуденти
Датум оснивања1912
ТипНепрофитна организација
Локација Француска
СедиштеПариз
Подручје деловањаФранцуска
ЧлановиСрбија
Службени језицисрпски, француски
ПредседникЂуро Ћетковић[1]
Генерални секретарНикола Тодоровић
Веб-сајтunion-des-serbes-de-france.fr

Савез Срба Француске (франц. Union des Serbes de France), непрофитна је организација са седиштем у Паризу. Организација је основана 1912. године првобитно као удружење студената који су дошли студирати у Француској. Данас је савез кровна организација свих клубова и удружења на територији Републике Француске. Њен првобитан циљ је промоција српске културе и прославља као и српско - француског пријатељства. Председник организације је Ђуро Ћетковић.[2]

Историја[уреди | уреди извор]

Стварање Савеза почиње 1900. године, када је група студената јужне Европе у Француској основала прву асоцијацију под називом „Зора - Л'Об (франц. Zora - l'Aube)” са циљем да окупи студенте и досељенике из свих јужнословених земаља. Због критичне ситуације у којој се тада налазила Краљевина Србија и анексијом Босне и Херцеговине Аустроугарској, млади српски студенти и имигранти одлучили су да створе сопствени савез који би ујединио све Србе.[3] Данас је савез кровна организација свих клубова и удружења на територији Републике Француске.

Активности[уреди | уреди извор]

У сарадњи са осталим асоцијацијама, Савез организује различите активности:

  • Допунска школа српског језика за предшколце;
  • Светосавски бал на Сени;[4]
  • Хуманитарне акције.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Novo rukovodstvo Saveza Srba Francuske”. Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону (на језику: српски). 11. 6. 2018. Архивирано из оригинала 15. 09. 2021. г. Приступљено 15. 9. 2021. 
  2. ^ „UNION DES SERBES DE FRANCE”. HelloAsso (на језику: француски). Приступљено 15. 9. 2021. 
  3. ^ „L'union des serbes de france usf association France citoyenneté de trait émancipation européens Paris,”. Gralon (на језику: француски). Приступљено 15. 9. 2021. 
  4. ^ Serbia, RTS, Radio televizija Srbije, Radio Television of. „Светосавски бал у Паризу – у част просветитеља”. www.rts.rs. Приступљено 15. 9. 2021.