Сејтан

С Википедије, слободне енциклопедије
Сејтан
Друго имесеитан
Регије или државаКина
Температура сервирањахладно
Главни састојципшеница
  Медији: Сејтан

Сејтан или сеитан је јело од пуног пшеничног зрна, богато беланчевинама. Ради се о пшеничном глутену који у прехрани готово у целости може надоместити потребу за месом. Јела са сејтаном припремају се на исти начин као и јела с месом. Потиче из кинеске кухиње, а у западним земљама користи се најчешће у макробиотичкој и вегетаријанској прехрани.

Припрема[уреди | уреди извор]

У продавницама се може купити свежи или димљени сејтан. Свежи сејтан је већ деломично куван и слан, претходно мариниран у сојином умаку, схоyу или тамари. Сејтан се може припремити и код куће од пшеничног брашна Т-850 или Т-1100. Замиеси се не претврдо тесто с млаком водом, потом остави да мирује неко време у млакој води и након тога започиње процес испирања скроба.[1]

Тесто се наизменце испира млаком и хладном водом, те након сваког испирања оцеди, а испире се док вода не постане бистра. Поступним испирањем добија се гумаста смеса, тј. глутен. Добивени глутен се завезан у газу, кува у сланој води око један сат.[2] Уместо соли води се може додати сојин умак.[3] Добијени свежи сејтан се даље користи уместо меса, мариниран у сојином умаку и по жељи са осталим зачинима.

Осим одрезака, припрема се и попут ћевапа, пљескавица, служи као нађев за сарме, паприке, додатак поврћу, пиции и разним другим јелима.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Bates, Dorothy; Wingate, Colby (1993). Cooking with Gluten and Seitan. Summertown, Tennessee: The Book Publishing Company. ISBN 0913990957. 
  2. ^ Shurtleff, William; Aoyagi, Akiko (2011). History of Erewhon – Natural Foods Pioneer In The United States (1966-2011): Extensively Annotated Bibliography and Sourcebook (PDF). Soyinfo Center. 
  3. ^ а б Thekitchn.com Vital Wheat Gluten; The Kitchen; website; accessed October 2016