Харе Кришна

С Википедије, слободне енциклопедије
Свами Прабхупада, оснивач Друштва за свесност Кришне

Међународно друштво за свесност Кришне (енгл. International Society for Krishna Consciousness, скраћено ISKCON), познато и као покрет Харе Кришна, једна је од неколико струја унутар ведске традиције познате као ваишнавизам ("обожавање Вишнуа") тачније Гаудија Ваишнавизам.[1] Друштво је основао хиндус Свами Прабхупада 1966. године у Њујорку.[2] Њихово учење се заснива на списима Багавата-пурани и Багавад-гити, изворно старим преко 3000 година.[3]. По теологији Ваишнавизма, Кришна је свевишња божанска особа (вишњи Бог) и извор других божанских аватара, као што су Шри Рама, Шри Парашурама, Шри Нарасимха. Овај покрет спада у део ваишнавизма који верује да Кришна није аватар, него је извор свих аватара. Нема теолошке разлике у обожавању пленарних Вишнуових аватара, разлика је више у приступу и духовном искуству. Традиција најчешће наводи десет главних аватара, поменутих у Гаруда пурани.

ISKCON је „највећа и, вероватно, најважнија грана“ традиције Гаудија вишнава,[4] која има присталице у Индији од раног 16. века и америчке и европске поклонике од раних 1900-их.[5] ISKCON је формиран да шири праксу Бакти јоге, праксе љубави према Богу у којој они који су укључени (бакте) посвећују своје мисли и дела удовољавању Кришни, кога сматрају Свевишњим Господом.[6] Најбржа експанзија у чланству била је унутар Индије и (након распада Совјетског Савеза) у Русији и другим бившим совјетским државама источне Европе.[7]

Историја и настанак[уреди | уреди извор]

Оснивач овог покрета је Свами Прабхупада, рођен као Абхај Чаран Де (1896—1977), који је 1966. године из Индије дошао у Америку. Студирао је енглески, философију и економију. Као 70-огодишњак стигао је у Америку где је основао Међународно друштво за свесност Кришне са циљем да прошири праксу бакти јоге на Западу.

У Њујорку је почео да се дружи са хипицима и да им проповеда ваишнавизам. Говорио им је да треба да се одрекну свог дотадашњег начина живота, односно да се одрекну бесциљног лутања, дрогирања и разврата. Учио их је да треба да развијају свест о Кришни. Прабхупада је говорио да се то постиже једноставним и непрестаним певањем маха (велике) мантре:

Харе Кришна Харе Кришна
Кришна Кришна Харе Харе
Харе Рама Харе Рама
Рама Рама Харе Харе

Веровање[уреди | уреди извор]

Храм Харе Кришне у Тирупатију, држава Андра Прадеш, Индија

Верници ове религије су вегетаријанци, верују у бесмртност душе, карму (делање) и реинкарнацију.[8] Иницијацијом добијају духовна имена на санскриту, а они који се замонаше носе одећу боје шафрана и брију главе попут индијских светих људи и носе перчине (сикха). Храмови су им најчешће модернизоване верзије индијских.

Бракови су углавном унутар заједнице, јер је најскладније ако оба супружника имају иста веровања.

Харе Кришна у Србији[уреди | уреди извор]

Седиште Харе Кришна покрета у Београду је простор који се зове Центар Веда у улици Војводе Саватија. У њему не живи нико од припадника покрета, већ је место окупљања. Ту се одржавају духовни празници, предавања и певања духовних песама. Током деведесетих година прошлога века, у Београду је постојао „храм“ (преуређена кућа) на Карабурми. Данас су представници и следбеници Харе Кришна покрета у Србији углавном организовани као конгрегација, окупљају се у појединим градовима Србије да прославе верске празнике као и приликом гостовања духовних учитеља који повремено долазе и држе семинаре.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Gibson 2002, стр. 4.
  2. ^ Gibson 2002, стр. 6.
  3. ^ Klostermaier, Klaus (1998). A Concise Encyclopedia of Hinduism. Oxford: Oneworld Publications. ISBN 978-1-85168-175-4. 
  4. ^ Bryant & Ekstrand 2004, стр. 34 harvnb грешка: више циљева (2×): CITEREFBryantEkstrand2004 (help)
  5. ^ Bharati, Baba Premanand Архивирано 1 октобар 2017 на сајту Wayback Machine. Hinduism.enacademic.com. Retrieved on 2013-07-26.
  6. ^ Beck 2005, стр. 39, "According to Orthodox Gaudiya. Krishna's svarupa, or true form manifests in three ways. His svayam-rupa or transcendent form is self-existent, not dependent on anything. His tadekatma rupa is identical in essence to his true form, though it differs in appearance (and would include such forms of Krishna as Narayana and Vasudeva). His avesa form has Krishna appearing though in varying degrees of possession" harvnb грешка: више циљева (2×): CITEREFBeck2005 (help)
  7. ^ Cole & Dwyer 2007, стр. 38
  8. ^ Филозофија Харе Кришне Архивирано на сајту Wayback Machine (14. август 2014), Приступљено 14. авг. 2014.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]