Хенри IV Ланкастер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Хенри IV

Хенрик IV, енглески краљ
Хенрик IV, енглески краљ

Датум рођења 3. април 1367.
Датум смрти 20. март 1413.
Место смрти Вестминстер (Енглеска Енглеска)
Гроб Кентерберијска катедрала
Титула Краљ Енглеске
Период 30. септембар 139920. март 1413.
Претходник/ци Ричард II
Наследник/ци Хенри V
Порекло и породица
Династија Ланкастер
Отац Џон од Гента
Мајка Бланш Ланкастер
Супружник/ци Мери Бохун
Џоана од Наваре
Потомство Хенри V Ланкастер

Хенри IV или Хенрик IV (3. мај 136720. март 1413) је био енглески краљ од 1399. до 1413. године. Хенрик IV је оснивач Ланкастер династије, млађег огранка Плантагенет династије.

Његов отац је био Џон од Гента, трећи и најстарији преживели син Едварда III. Први је енглески краљ након норманских освајања који се обратио на енглеском.

Прва побуна лордова[уреди]

Отац му је био једно време регент у доба Ричарда II. Хенрик IV је био је рођак и пријатељ краља Ричарда II, међутим узео је учешће у побуни Лордова против Ричарда 1387. године. Након поновног пуног преузимања власти Ричард II је казнио многе лордове, али није Хенрика IV.

Друга криза са Ричардом II[уреди]

Између Хенрика IV и војводе од Норфока избили су спорови, па Ричард II протерује војводу од Норфока, а Хенрику IV забрањује приступ феуду на 10 година. Међутим, када је умро Џон од Гента (отац Хенрика IV) Ричард II је без објашњења повукао екстремни потез. Поништио је легалне документе на основу којих је требало да Хенрик IV наследи аутоматски очево имање. То имање је било огромно, готово држава у држави и зато је ометало Ричардове планове централизације Енглеске и контроле великих лордова.

Војни поход против краља Ричарда II[уреди]

Хенрик IV се среће са бившим и будућим надбискупом Кантерберија Томасом Арунделом. Надбискуп Кантерберија је највиши црквени поглавар Енглеске. Томас Арундел је подржавао побуњене лордове, па је био у прогонству. Заједно крећу у војни поход против Ричарда II, док је Ричард био одсутан у Ирској.

Одузимали су земљу свима, који им се нису придруживали у борби против краља. Ричардов аутократски стил владаља је био непопуларан, па је Хенрик IV лако завладао југом и истоком Енглеске. Кад се Ричард II вратио у Велс, незадовољство његовом влашћу је захватило целу Енглеску. Ричард је заробљен у Велсу и био је присиљен да абдицира.

Постаје краљ[уреди]

Хенрик IV постаје краљ одлуком парламента. Тиме је прескочен син Ричарда II као законити наследник. Хенрик је крунисан 13. октобра 1399. и то је било након норманских освајања прво обраћање енглеског краља на енглеском. Хенрик се често консултовао са парламентом, са којим је понекад био у спору око црквених питања. Томас Арундел је поново постао надбискуп Кентерберија и имао је велики утицај на Хенрика. Први пут у Енглеској се спаљују херетици, посебно они из покрета Лоларда. Ричард II је убијен глађу у тамници 1400. године.

Период власти[уреди]

Током власти много времена је провео бранећи се од побуна и покушаја атентата. Побуне два моћна племића деломично је угушио његов син Хенрик V. Хенрик V је дограбио од свог оца много ефективне власти већ 1410. године.

Енглески пирати су 1406. заробили Џејмса I Шкотског, док је пловио према Француској. Џејмс I Шкотски је остао заробљеник током Хенриковог живота.

Позније године његова живота обележиле су велике здравствене потешкоће. Имао је неку тешку кожну болест.

Предмет је Шекспирове драме Хенрик IV.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]Претходник:
Ричард II
Енглески краљеви
(13991413)
Наследник:
Хенрик V
Претходник:
{{{пре2}}}
{{{списак2}}} Наследник:
{{{после2}}}
Претходник:
{{{пре3}}}
{{{списак3}}} Наследник:
{{{после3}}}
Претходник:
{{{пре4}}}
{{{списак4}}} Наследник:
{{{после4}}}
Претходник:
{{{пре5}}}
{{{списак5}}} Наследник:
{{{после5}}}
Претходник:
{{{пре6}}}
{{{списак6}}} Наследник:
{{{после6}}}
Претходник:
{{{пре7}}}
{{{списак7}}} Наследник:
{{{после7}}}
Претходник:
{{{пре8}}}
{{{списак8}}} Наследник:
{{{после8}}}