Црква Вазнесења Господњег у Дрецељу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Вазнесења Господњег
Основне информације
ЛокацијаДрецељ, Олово
ДржаваБиХ
Управно телоСрпска православна црква
Архитектонски опис
Архитект(и)Миљана Вујадиновић
Оснивање2012. год.; пре 12 година (2012)

Црква Вазнесења Господњег је храм Српске православне цркве који се налази у селу Дрецељ, Олово, у Босни и Херцеговини.

Опште информације[уреди | уреди извор]

Овај храм је до 2019. године припадао Епархији зворничко-тузланској, од 2019. године припада Дабробосанској митрополији. Посвећен је Вазнесењу Господњем. Ова црква је подигнута на темељима порушене капеле, која је порушена 1996. године као и сви објекти у селу након потписивања Дејтонског мировног споразума када је село Дрецељ издвојено из Републике Српске и том приликом припало Федерацији БиХ.

Заслуге за градњу ове цркве припадају члановима Грађевинског црквеног одбора, некадашњим мјештанима овог села и то: Саши Николићу предсједнику, Марку Николићу благајнику, Горану Николићу главном извођачу радова, те Ђорђију Милићевићу и Радомиру Николићу, као и надлежном свештенику Дражену Шљокићу. Поменути су прикупљали добровољне прилоге, својим возилима довозили грађевински материјал за цркву, организовали раднике и лично радили на изградњи цркве. Донатори цркве били су Перо Дубочанин, Митар Компленвић, Митар Радовић и Самјко Мирковић.

Црква је изграђена 2012. године по пројекту архитекте Миљана Вујадиновића из Пала. Цркву су освјештали епископи Лонгин и Хризостом на Спасовдан 21. маја 2015. године.

До сада су надлежни свештеници у цркви били : Дражен Шљокић јереј од 2012-2014, Николај јеремонах од 2014. до 2015. и од 2015. године Владимир (Ђуричић) јеремонах.

Референце[уреди | уреди извор]