Dajal haus

С Википедије, слободне енциклопедије
Dajal haus tokom leta.

Dajal haus (engl. Dial House) je stara kuća iz 16. veka na farmi kod Eseksa u Engleskoj, koja je od 1967. postala anarho-pacifistička otvorena kuća i sedište brojnih kulturnih, umetničkih i političkih projekata, u rasponu od večeri avangardnog džeza do osnivanja pokreta slobodnih festivala. Kuća sadrži umetnički studio, prostoriju za probe, biblioteku i društveni prostor.

Verovatno je Dajal haus javnosti najpoznatiji po pank-rok bendu Kras (Crass) koji tamo živi. Kras su kombinacijom pesme, filma, grafike i subverzije stvorili originalnu i održivu kritiku svega što su videli kao kulturu zasnovanu na ratu, nasilju, religijskom licemerju i slepom konzumerizmu.

Organska bašta na farmi.

Grupa je dugo vodila borbu razvoja tog kraja, tj. protiv nestajanja poslednjeg zelenog pojasa oko Londona. Posle deset godina oni kupuju prethodno iznajmljenu kuću na aukciji, ostaju u dugovima 100.000 funti, ali barem obezbeđuju stabilnu budućnost za njihov Centar za dimaničku kulturnu razmenu, kako su ga u međuvremenu nazvali.

U leto 2001. je održano okupljanje u Dajal hausu povodom budućnosti farme. Farmu mnogi opisuju kao “mali raj”, sklonište od korporativnog zapadnog društva. Vrt je prepun organski gajenog voća i povrće, cvetnih livada, cvrkuta ptica i skrovitih mesta ukrašenih rezbarijama i skulpturama.