STEAM образовање

С Википедије, слободне енциклопедије

STEAM поља обухватају области науке, технологије, инжењерства, уметности и математике.[1] STEAM програм дизајниран је да интегрише STEM предмете са предметима уметности у различите релевантне образовне дисциплине.[2] Циљ овог програма је да студенте научи иновацијама, критичком размишљању, па и коришћењу инжењеринга или технологије на маштовит и креативан начин, као приступ свакодневним проблемима. STEAM програми додају уметност у STEM наставни план и програм, ослањајући се на принципе расуђивања, дизајна и подстичући креативна решења.[3][4][5]

STEAM у дечијим медијима[уреди | уреди извор]

43. сезона Улице Сезам наставља да се фокусира на STEM, али проналази начине да интегрише и уметност. Они наводе: „Ово помаже да учење STEM концепата учини релевантним и примамљивим за малу децу, наглашавајући како уметници користе STEM знање да унапреде своју уметност или реше своје проблеме. Такође пружа контекст за важност STEM знања у каријери и уметности (нпр. музичар, сликар, вајар, плесач).[6]

Друге употребе STEAM акронима[уреди | уреди извор]

Друга значења слова "А" укључују и пољопривреду, архитектуру и примењену математику.[7][8]

Школа дизајна на Роуд Ајланду има STEM ка STEAM програм, а у једном тренутку је одржавала интерактивну мапу, која је показивала глобалне STEAM иницијативе.[9] Релевантне организације су успеле да се додају на мапу, иако она више није доступна на локацији наведеној у саопштењима за јавност.[10]

Неки програми нуде STEAM из фокуса на основни ниво, као што су математика и наука.[2]

СтимХед је непрофитна организација која промовише иновације и приступачност у образовању, фокусирајући се на STEAM поља.

Као део гранта Одељења за образовање од 1,5 милиона долара, Институт за образовање Волф Трапа обучава и поставља подучаваче у предшколским установама и вртићима. Уметници сарађују са наставницима како би интегрисали математику и науку у уметност.[11]

Американка Лиса Ла Бонте, извршна директорка фондације подухвата младих арапа, са седиштем у Уједињеним Арапским Емиратима, користи STEAM акроним, али њен рад не укључује интеграцију уметности.[12] Почевши од 2007. године, Ла Бонте је креирала и водила бесплатне STEAM програме високог профила, додавши А као „инспирисани STEM“, где А означава аеронаутику, авијацију, астрономију, ваздухопловство. Године 2008. отворен је „Штанд за дизајн за младе који је финансирала Фондација коју је створио Престолонаследник Абу Дабија“.

Примери STEAM послова[уреди | уреди извор]

Поред осталих, каријере у STEAM-у укључују и:[13]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „STEAM Rising: Why we need to put the arts into STEM education”. Slate. 2023-10-24. 
  2. ^ а б Jolly, Anne (2023-10-23). „STEM vs. STEAM: Do the Arts Belong?”. Teacher. 
  3. ^ Pomeroy, Steven Ross. „From STEM to STEAM: Science and Art Go Hand-in-Hand”. blogs.scientificamerican.com. Приступљено 2023-10-24. 
  4. ^ Jones, Elena. „STEM Vs STEAM: Making Room For The Arts”. Spiral Toys. Приступљено 2023-10-24. 
  5. ^ Eger, John. „National Science Foundation Slowly Turning STEM to STEAM”. www.huffingtonpost.com. Приступљено 2023-10-24. 
  6. ^ Jean-Louis, Rosemary. „Sesame Street: New Season Focuses on S.T.E.A.M.”. gpb.org. Приступљено 2023-10-24. 
  7. ^ „Virginia Tech and Virginia STEAM Academy form strategic partnership to meet critical education needs”. Virginia Tech News. Приступљено 2023-10-24. 
  8. ^ „Public Engagement | Academics | RISD”. Приступљено 2023-10-24. 
  9. ^ „Rhode Island School of Design Launches STEAM Map to Demonstrate Global Activity and Support for the Movement”. Приступљено 2023-10-24. 
  10. ^ „STEAM Map Debuts on Capitol Hill”. Приступљено 2023-10-24. 
  11. ^ Chen, Kelly; Cheers, Imani. „STEAM Ahead: Merging Arts and Science Education”. PBS NewsHour. Приступљено 2023-10-24. 
  12. ^ Bonte, Lisa. „AYVF - Strategic Space & STEM Workforce Pioneer”. AYVF - Strategic Space & STEM Workforce Pioneer. Приступљено 2023-10-24. 
  13. ^ Riley, Susan. „STEAM careers for the 21st century”. The Institute for Arts Integration and STEAM. Приступљено 2023-10-24. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]