Žana Kalman

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Žana Kalman
Jeanne-Calment.jpg
Žana Kalman
Datum rođenja(1875-02-21)21. februar 1875.
Mesto rođenjaArl
 Francuska
Datum smrti4. avgust 1997.(1997-08-04) (122 god.)
Mesto smrtiArl
 Francuska

Žana Kalman (Arl, 21. februar 1875 — Arl, 4. avgust 1997) žena je iz Francuske, jedna od najdugovečnijih osoba u istoriji. Njen životni vek trajao je 122 godine i 164 dana. Ceo život je provela u francuskom gradu Arlu, i nadživela je supruga, kćerku i unuka. Jedina je osoba za koju je nedvosmisleno potvrđeno da je doživela više od 120 godina.

Javnost je za nju prvi put čula 1988, kada se u njenom rodnom gradu obeležavala stogodišnjica dolaska znamenitog slikara Vinsenta van Goga, a Kalmanova je bila jedini živi svedok tog događaja. Dve godine kasnije učestvovala je u kanadskom filmu Vincent and Me, postavši tako najstarija osoba koja se ikada pojavila na filmu.

Bila je udata za svog rođaka, imali su jednu ćerku.[1]

Zdravlje i način života[уреди | уреди извор]

Kalmanova je prestala voziti bicikl tek u starosti od stotinu godina. Živela je sama sve do svog sto desetog rođendana, kada je odlučeno da mora da pređe u starački dom. Imala je 114 godina i 11 meseci kada je pala i slopmila butnu kost, što je zahtevalo operaciju. Posle toga morala je da koristi invalidska kolica. Pušila je cigarete od svoje dvadeset prve do sto sedamnaeste godine, prema nekim izvorima i više od dve dnevno. Svoju dugovečnost i relativno mladalački izgled za svoje godine pripisivala je maslinovom ulju kojim je začinjavala svu hranu ali i negovala kožu, kao i ishrani lukom i vinom,kao i tome što je nedeljno jela skoro kilogram čokolade.

Reference[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]