Željko Vasić

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Željko Vasić
Datum rođenja(1979-12-10)10. decembar 1979.(39 god.)
Mesto rođenjaZaječar
 SFRJ

Željko Vasić (Zaječar, 10. decembar 1979) srpski je pop pevač, kompozitor i tekstopisac.

Biografija[уреди]

Rođen je 10. decembra 1979. godine u Zaječaru. Muzički talenat nasledio je od oca, koji je takođe muzičar, svira gitaru. Svoj muzički put započinje kada je imao samo devet godina i upisao nižu muzičku školu, koju je uspešno završio. Potom se seli u Beograd gde upisuje srednju muzičku školu i završava je.

Karijera[уреди]

Počeo je sa nastupima po beogradskim klubovima i splavovima, da bi 2001. godine imao prvi javni medijski nastup na festivalu „Sunčane skale” sa pesmom Vlade Georgieva, „Žena kao ti”. Pesma postaje veoma popularna među publikom. Godine 2004, ponovo nastupa na „Sunčanim skalama” sa pesmom „Pratiš me u stopu”, koju je takođe napisao Vlado Georgiev. Iste godine godine izdaje maxi-singl album pod nazivom „Intro” za izdavačku kuću BK sound sa četiri numere, „Bez milosti”, „Nisam od juče” i dve gore pomenute. Sticajem okolnosti, Željko se našao u senci Vlade Georgieva, kako zbog toga što je Vlado autor njegovih prvih pesama, tako i zbog, po mnogima, slične boje glasa.

Posle duže izdavačke pauze, 2008. godine izdaje pesmu „Samo moja” koju je napisao Ranko Slijepčević, kao najavu za drugi studijski album koji je izašao iste godine za izdavačku kuću „Goraton”. Album postiže veliki uspeh, a Vasić debituje i kao autor nekoliko pesama. Tada počinju godine uspeha i priznanja kao i sve bogatija karijera potkovana dobrim, kvalitetnim pesmama i još boljim izvođenjem. Dve godine kasnije održava prvi veliki solistički koncert u Sava centru, zatim u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, gde predstavlja novi singl „Zauvek”. Godina 2012. je definitivno prošla u njegovom znaku, pesma „Voli me i ne voli me” postaje mega hit, zatim snima letnji hit „Zanjiši kukovima”, i konacno najnovija pesma „Željo moja jedina”, koja je postala jedna od najslušanijih numera pred sam kraj godine. Na Radijskom festivalu nastupa sa pesmom „Traži pesmu”, a zatim izdaje singl „Pogledaj”. Sve ove pesme su izdate na albumu „Letnji intermezzo”.

Privatni život[уреди]

Željko je oženjen i ima dvoje dece. Živi u Beogradu.

Festivali[уреди]

  • 2001. Sunčane skale, Herceg Novi — Žena kao ti
  • 2004. Sunčane skale, Herceg Novi — Pratiš me u stopu
  • 2009. Vrnjačka Banja — Kad ti zatreba
  • 2010. Vrnjačka Banja — Zauvek
  • 2011. Vrnjačka Banja — Okrenuću svet, pobednička pesma
  • 2013. Radijski festival — Traži pesmu
  • 2014. Proleće u Beogradu — Svako ima nekog koga nema
  • 2019. Beogradsko proleće - Osmeh (dečje beogradsko proleće)

Diskografija[уреди]

Godina Album Izdavačka kuča
2004. Intro BK sound
2008. Samo moja Goraton
2013. Letnji intermezzo City Records
2016. Nema dalje Pop music

Spoljašnje veze[уреди]