Београдско пролеће

С Википедије, слободне енциклопедије

Београдско пролеће је био престижан југословенски фестивал забавне музике, који се у периоду од 1961. до 2000. године одржавао у Београду. Организатор фестивала било је Удружење музичара џеза и забавне музике Србије.

О фестивалу[уреди | уреди извор]

Послератне генерације забавну музику су заволеле и упознале кроз прве домаће шлагере и препеве песама са популарног италијанског фестивала Санремо. По узору на овај фестивал покренути су први југословенски фестивали, најпре у Загребу и Опатији. Неколико година касније и Београд је добио свој фестивал забавне музике.

Прво Београдско пролеће одржано је априла 1961. године. У почетку је фестивал трајао три дана - две полуфиналне вечери и финално вече, а све до половине седамдесетих година, свака композиција се изводила у две верзије, са два различита извођача и оркестра. Током година, фестивал се ширио у програмском смилу, па су 1971. године први пут организоване такмичарске вечери нових градских песама и романси и дечије забавне музике.

Годинама је извођаче пратио Ревијски оркестар РТВ Београд, којим су дуго година управљали Војислав Симић и Илија Генић. Најпознатији водитељи фестивала били су Мића Орловић и Дуња Ланго.

Почеци фестивала[уреди | уреди извор]

Први фестивал Београдско пролеће одржан је 17. и 18. априла 1961. године у Дому синдиката. Од око двеста песама, пристиглих на конкурс који је расписало Удружење џез музичара, одабрано је четрнаест. Песме су извођене у две верзије (алтернације) са два различита вокала и два различита аранжмана, један у пратњи Ревијског оркестра, а други у пратњи Џез оркестра. Једини жири на првом фестивалу била је публика. На првом Пролећу наступили су, тада, најпопуларнији певачи забавне музике у Југославији: Ђорђе Марјановић, Предраг Гојковић Цуне, Тереза Кесовија, Лола Новаковић, Нада Кнежевић, Душан Јакшић, Радослав Граић и Марко Новосел.

Победник првог Београдског пролећа била је песма "Анђелина", чије су верзије певали Ђорђе Марјановић и Радослав Граић, аутор песме. Друго место освојио је Ђорђе Марјановић са песмом "Нек' прође зима", док је треће место припало Марку Новоселу, који је изводио песму "Валови".

Обнова фестивала: Пролеће у Београду[уреди | уреди извор]

На иницијативу Уметничког ансамбла "Станислав Бинички" и Војкана Борисављевића, 2009. године одржан је концерт евергрин музике, назван "Пролеће у Београду, а потом и 2010. и 2011. године. На овим, ревијалним концертима, одржаним у Дому синдиката, дворани у којој се четрдесет година одржавао фестивал Београдско пролеће, наступили су Ђорђе Марјановић, Лола Новаковић, Мики Јевремовић, Лео Мартин, Бисера Велетанлић, Душан Јакшић, Неда Украден, Маја Оџаклијевска, Радмила Караклајић, Зафир Хаџиманов, Љиљана Петровић, Борис Бизетић, Бети Ђорђевић, Ладо Лесковар, Лутајућа срца и многи други, а 2011. године гост изненађења била је Тереза Кесовија.

Популарни фестивал забавне музике обновљен је маја месеца 2014. године, на иницијативу Уметничког ансамбла Министарства одбране у сарадњи са Удружењем композитора Србије и Туристичком организацијом Београда, а селектор фестивала био је Војкан Борисављевић. Прве вечери изведене су евергрин композиције настале у периоду од 1960. до 1980. године. Друго вече је било такмичарско вече дечије музике. Треће вече је такође било такмичарско, а победила је Тијана Дапчевић, која је са групом Вокал 5 извела песму "Кишобран".

Спољашње везе[уреди | уреди извор]