Јакуза

С Википедије, слободне енциклопедије
За другу употребу, погледајте страницу Јакуза (филм из 1974).
Лого јакузе
Yakuza at Sanja Matsuri.jpg

Јакузе (јап. ヤクザ), познате и као гокудо (јап. 極道), припадници су јапанске криминалне организације, традиционалног синдиката организованог криминала, такође познати и као „насилничке групе“. Име су добили по популарној игри картама ханафуда, односно најлошијој комбинацији коју играч може да извуче: 8 (ја), 9 (ку) и 3 (са) што у буквалном преводу значи безначајно, па их у Јапану зову и 893. Најбројнија су криминална организација на свету. Препознају се по кратко подшишаној коси, тетоважама по готово целом телу (најпопуларније су ирезуми и хоримоно) и по недостатку малог прста на руци (то ритуално одсецање се зове јубитсуме).

Наиме, приликом првог прекршаја починилац мора да одсече врх малог прста на левој руци и да га преда свом надређеном.

Порекло јакуза лежи у разбојничким дружинама такозваних ронина тј. самураја без господара који су лутали и пљачкали Јапаном. Прве праве организације јакуза су настале пре око 300 година. Биле су то банде Бакуто (коцкара) и Текија (уличних трговаца).

У време Меиџи обнове тј. модернизације Јапана, они су почели да развијају послове везане за шверц, уцене, изнуде, рекетирање и организовање проституције. Они потичу из свих слојева јапанског друштва. На њиховом челу се налази ојабун (отац) који командује потчињенима (кобуни). Пријемом у организацију члан се одриче крвних веза.

Веће групе јакуза састоје се од више мањих које су лојалне босу клана кумичоу. Кумичо има мрежу помоћника, саико-комоне (старији саветници) где сваки руководи неком од делатности у градским четвртима које контролишу. Принцип рада јакуза је: „радити тајно иза легалних паравана“.

Највећи од свих кланова је Јамагучигуми који се бави диловањем дроге, прањем новца и порнографијом. На његовом челу се више од три деценије налазио Казуо Тоака, трећи ојабун од оснивања клана, до 1981. када је смртно рањен. Ово је искључиво тајно мушко друштво где женама није дозвољен приступ. Једино босова жена има контакте са осталим члановима који је зову ане-сан (старија сестра). Симбол овог клана је значка у облику ромба који носе на реверу а уз помоћ које се ући где год се пожели.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]