Јан Гију

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јан Гију

Jan Guillou.jpg
фотографија Јана Гијуа из 2004.

Датум рођења: 17. јануар 1944.
Место рођења: Седертеље (Застава Шведске Шведска)

Јан Гију(шве. Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou; рођен 17.01.1944. године у браку Француза са Норвежанком) је један од најпознатијих шведских писаца и новинара. Његова најпознатија дела су новеле о шведском шпијуну Карлу Хамилтону и трилогија о витезу темплару Арну Магнусону. Поред тога аутор је већег броја телевизијских серија у којима на помало духовит и саркастичан начин приказује неке од догађаја из прошлости Шведске, а као најуспешнији, истичу се серијали:

  • „Доба вештица“(код нас преведено као „Лов на Вештице“) (шве. Haxornas Tid) у коме се на готово црнохуморан начин бави апсурдношћу прогона вештица у на подручју Шведске у XVII века
  • „Арново Краљевство“(код нас преведено и као „Витез Темплар“) (шве. Arns Rike) у коме се бави приказивањем стварних узрока и повода који су довели до настанка Шведске, разоткривајући, истовремено, на духовит начин нетачне легенде које се и даље сматрају истинитим

Његов новинарски рад је постао познат широј јавности 1973. године када је у низу текстова објављених у сарадњи са Петером Братом у часопису „Фолкет и Билд - Културфронт“ (шве. Folket i Bild - Kulturfront) раозоткрио постојање тајне и нелегалне службе Информатионсбиран (шве. Informationsbyrån) (скраћено ИБ) у склопу безбедносних структура Шведске чији је циљ био прикупљање података о левичарима и другим особама које су сматране опасним по уставни поредак земље са циљем неутрализације и маргинализације тих структура. Због објављивања тих података Гију је осуђен за шпијунажу и провео је 6 месеци у самици.

Данас се у својим новинарским текстовима бави првенствено критиком САД и њене политике у свету, израелске окупације Палестине поредећи је са јужноафричким апартхејдом(отворено карактеришући ционизам као расизам), али и шведским службама безбедности. Током телевизијске емисије посвећене нападима од 11.09. одбио је да учествује у троминутном ћутању у спомен на жртве тих напада оценивши да су они били уперени искључиво протв империјализма САД и да су оне саме(САД) највећи масовни убица нашег доба. Сам Гију се налази на листи људи које САД сматрају терористима (највероватније због тога што је крајем `60 година био припадник милитантне палестинске левичарске групе ДФЛП), због чега му је онемогућен улаз у САД и он се тамо сматра за persona non grata.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]