Јан Гију

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јан Гију
Jan Guillou.jpg
фотографија Јана Гијуа из 2004.
Датум рођења 17. јануар 1944.
Место рођења Седертеље
  Шведска

Јан Гију (швед. Jan Oscar Sverre Lucien Henri Guillou; рођен 17.01.1944. године у браку Француза са Норвежанком) је један од најпознатијих шведских писаца и новинара. Његова најпознатија дела су новеле о шведском шпијуну Карлу Хамилтону и трилогија о витезу темплару Арну Магнусону. Поред тога аутор је већег броја телевизијских серија у којима на помало духовит и саркастичан начин приказује неке од догађаја из прошлости Шведске, а као најуспешнији, истичу се серијали:

  • „Доба вештица“ (код нас преведено као „Лов на Вештице“) (швед. Haxornas Tid) у коме се на готово црнохуморан начин бави апсурдношћу прогона вештица у на подручју Шведске у XVII века
  • „Арново краљевство“ (код нас преведено и као „Витез темплар“) (швед. Arns Rike) у коме се бави приказивањем стварних узрока и повода који су довели до настанка Шведске, разоткривајући, истовремено, на духовит начин нетачне легенде које се и даље сматрају истинитим

Његов новинарски рад је постао познат широј јавности 1973. године када је у низу текстова објављених у сарадњи са Петером Братом у часопису „Фолкет и Билд - Културфронт“ (швед. Folket i Bild - Kulturfront) раозоткрио постојање тајне и нелегалне службе Информатионсбиран (швед. Informationsbyrån, скраћено ИБ) у склопу безбедносних структура Шведске чији је циљ био прикупљање података о левичарима и другим особама које су сматране опасним по уставни поредак земље са циљем неутрализације и маргинализације тих структура. Због објављивања тих података Гију је осуђен за шпијунажу и провео је 6 месеци у самици.

Данас се у својим новинарским текстовима бави првенствено критиком САД и њене политике у свету, израелске окупације Палестине поредећи је са јужноафричким апартхејдом (отворено карактеришући ционизам као расизам), али и шведским службама безбедности. Током телевизијске емисије посвећене нападима од 11.09. одбио је да учествује у троминутном ћутању у спомен на жртве тих напада оценивши да су они били уперени искључиво против империјализма САД и да су оне саме (САД) највећи масовни убица нашег доба. Сам Гију се налази на листи људи које САД сматрају терористима (највероватније због тога што је крајем `60 година био припадник милитантне палестинске левичарске групе ДФЛП), због чега му је онемогућен улаз у САД и он се тамо сматра за persona non grata.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]