Јоханесбуршка декларација

Из Википедије, слободне енциклопедије

Јоханбуршка декларација о одрживом развоју [1] је усвојена на Светском самиту о одрживом развоју, познатом и као Земаљски самит 2002, на коме је усвојен План о имплементацији Светског самита о одрживом развоју[2].

Јоханебуршка декларација је направљена на ранијим декларацијама на Конференцији о животној средини Уједињених нација[3] у Стокхолму у 1972, и на Светском самиту[4] у Рио де Жанеиру 1992. године. Она обавезује народе света на одрживи развој а такође укључује и мултилатеризам као њен пут.

У смислу обавеза политичких партија, декларација чини општију изјаву од Декларације у Риу. То је договор да се посебно фокусира на „опште услове који представљају озбиљне претње на одрживи развој људи, међу којима су: хронична глад, неухрањеност, стране окупације, оружани сукоби, незаконите дроге, организовани криминал, корупције, елементарне непогоде; нелегалне трговине оружјем, трговина људима, тероризам, нетолеранције и изазивања расне, националне, верске и друге мржње, ксенофобије и ендемске, заразне и хроничне болести, посебно ХИВ/СИДА, маларија и туберкулоза. " Јоханесбуршка Декларација 19.

Референце[уреди]

  1. Јоханезбуршка Декларација о одривом развоју, A/CONF.199/20, Поглавље 1, Резолуција 1, Јоханесбург, септембар 2002
  2. План имплементације Светског самита о одрживом развоју, A/CONF.199/20, Поглавље 1, Резолуција 2, Јоханесбург, септембар 2002
  3. Декларација Уједињених нација о животном окружењу, A/CONF.48/14/Rev.1, поглавље I, Стокхолм, Јун 1972
  4. Rio Declaration on Environment and Development, A/CONF.151/26 (Vol. I), Поглавље I, Анекс I, Рио де Жанеиро, јун 1992.