Југослав Пантелић

С Википедије, слободне енциклопедије
Југослав Пантелић
Југослав Пантелић
Датум рођења1969.
Место рођењаБеоградСФРЈ

Југослав Пантелић (Београд, 3. јул 1969[1]) српски је новинар, менаџер у култури, директор Југословенске кинотеке и уметнички директор ФЕСТ-а.[2] Као новинар аутор је стотине ексклузивних ТВ интервјуа са најзначајнијим домаћим и светским филмским ауторима.

Каријера[уреди | уреди извор]

Некадашњи рад на ТВ Студио Б, на пословима извршно директора, уредника филмског програма, филмског критичара и водитеља[3], остао је забележен кроз велики број тв и радио ауторских емисија (Cinema Club, Тачно у подне, Pop Corn, Хроника Феста, Хроника Фестивала ауторског филма…), специјала и интервјуа из света седме уметности и две деценије извештавања са најзначајнијих светских филмских манифестација.

Члан је од 2012. године Европске филмске академије и актуелни је уметнички директор Феста.[4] У два мандата био је члан Савета Феста, а 2005. је председавао Саветом Београдског међународног филмског фестивала. Био је селектор филмских фестивала у Паризу, Новом Саду и на Палићу, као и члан жирија на домаћим филмским фестивалима.

Награде[уреди | уреди извор]

Добитник је Награде града Београда у области новинарства за 2012. годину као и сребрне плакете Дирекције Феста, те великог броја захвалница домаћих филмских фестивала.

Југослав Пантелић је иницијатор и покретач награде „Небојша Ђукелић“, коју филмски критичари додељују за најбољи филм Феста.

Француска република доделила му је 10. октобра 2022. Орден уметности и књижевности у рангу Витеза за његов „допринос и посвећеност у служби културе‟.[5]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]