Jugoslovenska kinoteka

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jugoslovenska kinoteka.jpg

Jugoslovenska kinoteka je danas nacionalna institucija Republike Srbije, sa sedištem u Beogradu, u ulici Uzun Mirkovoj 1. Osnovana je 1949. i kroz istoriju je više puta menjala svoj status.

Istorijat[уреди]

U januaru 1949. u okviru ZVEZDA FILMA obrazuje se posebno odeljenje - KINOTEKA što je ustvari nova adresa za dotadšnji FILMSKI ARHIV istog preduzeća. Milenko Karanović postaje prvi direktor Kinoteke. Samo koji mesec kasnije, u maju, stvoren je fond od oko 700.000 metara filma. Dve trećine tog fonda su činili domaći filmski materijali. Tri meseca kasnije 17. avgusta 1949. godine u SLUŽBENOM LISTU FNRJ broj 69. donosi se "Pravilnik o osnivanju i radu centralne jugoslovenske kinoteke", koji je 5. avgusta te godine potpisao predsednik Komiteta za Kinematografiju Vladislav Ribnikar, uz saglasnost Predsednika Vlade FNRJ i Ministra narodne odbrane Maršala Jugoslavije Josipa Broza Tita koji je takodje potpisao taj dokument.

Tako je, kažu dokumenti,

Викицитати"..stvorena samostalna savezna ustanova, sa zadatkom, da skuplja, trajno čuva i obradjuje filmove i filmski materijal, da se bavi širenjem filmske kulture i obrazovanjem filmskih kadrova putem prikazivanja filmova, da istražuje i izučava istoriju filma, i da saradjuje sa srodnim institucijama u zemlji i inostranstvu"

.

Njenu delatnost finansirala je do 1972. godine SFRJ, potom, naizmenično grad Beograd i Republika Srbija.

Prilikom obeležavanja stogodišnjice filma na našim prostorima odlučeno je da se za DAN KINOTEKE uzme 6. jun. Tog dana 1896. godine Beograd je medju prvim evropskim gradovima i prvi na Balkanu video čudo tehnike - KINEMATOGRAF. Od 1951. godine Jugoslovenska kinoteka postaje sedamnaesti član FIAF-a (Medjunarodne federacije filmskih arhiva) koja danas okuplja preko 130 kinoteka iz celog sveta. Od 1995. postaje, po pozivu, član ACE-a (Asocijacija kinoteka zemalja evropske zajednice).

Zgrada Jugoslovenske kinoteke[уреди]

Jugoslovenska kinoteka je danas smeštena u zgradi nekadašnje Beogradske opštine u Uzun Mirkovoj ulici, sagrađene 1846. godine, koja ima status spomenika kulture. Zgrada je služila opštinskim potrebama, jedno vreme u njoj je bio hotel "Srpska kruna", pamti se i kao mesto gde je posle Prvog svetskog rata Beogradu dodeljen francuski Orden Legije časti, a posle Drugog suđeno generalu Aleksandru Leru za zločine i bombardovanje Beograda 1941. godine.
Posle niza godina, menjanja dotadašnjih stanara i namena, Jugoslovenska kinoteka zdanje u Uzun Mirkovoj dobija na korišćenje 1995. godine, koju započinje sanacijom. [1]

Organizacione celine[уреди]

Jugoslovensku kinoteku danas čine: Filmski arhiv (centralni deo smešten u Košutnjaku), Muzej kinoteke (Kosovska 11), Biblioteka i Direkcija.

Filmski arhiv[уреди]

Muzej kinoteke[уреди]

Biblioteka[уреди]

Na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara računa se danas spada u ustanove od posebnog značaja za Republiku Srbiju.[2] Kinoteku čine četiri organizaciona dela: arhiv jugoslovenske kinoteke, muzej Jugoslovenske kinoteke – bioskop, biblioteka i zajedničke službe.[2]

Fond kinoteke se dopunjava i poklonima među kojima je i poklon Uglješe Raičevića od 2500 foto-aparata i kamera.[3]

Direktor Jugoslovenske kinoteke od 1992. do 2013. godine bio je Radoslav Zelenović.

Reference[уреди]

Vidi još[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]