Јурај Јаношик

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јурај Јаношик
Bratislava PKO Janosik.jpg
Јурај Јаношик
Датум рођења 25. јануар 1688.
Место рођења Тјерхова
Датум смрти 17. март 1713.
Место смрти Липтовски Микулаш

Јурај Јаношик или Јуро Јаношик (свк. Juraj Jánošík - Juro Jánošík;* 25. јануар 1688., Тјерхова -† 17. март 1713., Липтовски Микулаш обешен) био је словачки разбојник и народна легенда. У оригиналну писца Јанка Краља се јавља као Јаношјак.

Живот[уреди]

Одрастао је у Тјерховој осамљен код Јаношевих у породици чије име се појављивало у списковима који су писали о људима који су се огрешили о тадашње законе. Служио је у царској армији. Упознао је у војсци са разбојничким вођом Томашом Ухорчиком којем је помогао у бекству и 1711. године је преузео вођење његове групе. Липтовска Столица је имала у свом циљу да ухвати Јаношика јер је оробљавао грофицу Шардонову и Столица јој је морала то надокнађивати као и трговца са сукном и племића Ладислава Змешкала. Био је окривљен и за убиство Јураја Вертика свештеника које није признао ни после мучења.. Био је убијен и обешен а не окачен за куку како је често навођено 1713. године у Липтовском Микулашу и можда на месту на коме су се ово извршавало у Шибенчикима.

Значај[уреди]

По словачкој народној легенди Јурај Јаношик је са својом дружином живео у шумама између Жилине и Липтовског Микулаша и ту је препадао на путевима. По пољским легендама је био активан и у Пољској. Од украденог је давао сиромашнима и био је словачки Робин Худ и прославио се и мимо Словачке у Чешкој и Пољској и они га сматрају за свога Татранског хероја.[1]

Уметничке обраде[уреди]

Јаношиков живот је био подлога за многе уметничке обраде у књижевности, телевизијским емисијама, филму, стрипу (цртач из Србије Павел Коза), сликарству и другим облицима.

Извори[уреди]

  1. Вотруба, Мартин. „Hang Him High: The Elevation of Jánošík to an Ethnic Icon” (PDF). Slavic Review. Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies. Приступљено 3. 7. 2010. 

Спољашње везе[уреди]