Јурај Јаношик

С Википедије, слободне енциклопедије
Јурај Јаношик
Јурај Јаношик
Датум рођења(1688-01-25)25. јануар 1688.
Место рођењаТјерхова
Датум смрти17. март 1713.(1713-03-17) (25 год.)
Место смртиЛиптовски Микулаш
Веб-сајтjurojanosik.com

Јурај Јаношик, или Јуро Јаношик (слч. Juraj Jánošík, или Juro Jánošík; * 25. јануар 1688, Тјерхова — † 17. март 1713, Липтовски Микулаш, обешен), био је словачки разбојник и народна легенда. У оригиналну писца Јанка Краља се јавља као Јаношјак.

Живот[уреди | уреди извор]

Одрастао је у Тјерховој осамљен код Јаношевих у породици чије име се појављивало у списковима који су писали о људима који су се огрешили о тадашње законе. Служио је у царској армији. Упознао је у војсци са разбојничким вођом Томашом Ухорчиком којем је помогао у бекству и 1711. године је преузео вођење његове групе. Липтовска Столица је имала у свом циљу да ухвати Јаношика јер је оробљавао грофицу Шардонову и Столица јој је морала то надокнађивати као и трговца са сукном и племића Ладислава Змешкала. Био је окривљен и за убиство Јураја Вертика свештеника које није признао ни после мучења.. Био је убијен и обешен а не окачен за куку како је често навођено 1713. године у Липтовском Микулашу и можда на месту на коме су се ово извршавало у Шибенчикима.

Значај[уреди | уреди извор]

По словачкој народној легенди Јурај Јаношик је са својом дружином живео у шумама између Жилине и Липтовског Микулаша и ту је препадао на путевима. По пољским легендама је био активан и у Пољској. Од украденог је давао сиромашнима и био је словачки Робин Худ и прославио се и мимо Словачке у Чешкој и Пољској и они га сматрају за свога Татранског хероја.[1]

На Мајевици је крајем 1943. од Словака формирана једна чета Прве Војвођанске бригаде, позната као Јаношикова чета.[2]

Уметничке обраде[уреди | уреди извор]

Јаношиков живот је био подлога за многе уметничке обраде у књижевности, телевизијским емисијама, филму, стрипу (цртач из Србије Павел Коза), сликарству и другим облицима.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Вотруба, Мартин. „Hang Him High: The Elevation of Jánošík to an Ethnic Icon” (PDF). Slavic Review. Association for Slavic, East European, and Eurasian Studies. Архивирано из оригинала (PDF) 24. 09. 2015. г. Приступљено 3. 7. 2010. 
  2. ^ XIV Vojvođanska slovačka udarna brigada Архивирано на сајту Wayback Machine (19. август 2021). hem.bredband.net

Спољашње везе[уреди | уреди извор]