Павел Коза

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Павел Коза
Датум рођења(1963-05-01)1. мај 1963.(56 год.)
Место рођењаКисач, Нови Сад
 СР Србија, СФРЈ

Павел Коза (Кисач, 1. мај 1963)[1] је аутор стрипова и ликовни уметник из Србије, Словак по народности. Најпознатији стрипови су му „Јаношик“, „Велики Блек“ и „Тарзан“.[2]

Стрипови су му објављивани у више земаља света. Најзначајнији је аутор стрипова у историји културе Словака у Србији/Југославији.

Биографија[уреди]

У Кисачу је завршио основну школу, док средњу грађевинску школу завршава у Новом Саду. Стрипом професионално почиње да се бави још у средњој школи, када почиње да сарађује са новосадском издавачком кућом „Дневник“, за коју ради на стрипу „Велики Блек“. Крајем 1980-их година за „Форум – Маркетпринт“ ради више епизода стрипа „Тарзан“. Паралелно у омладинском листу „Взлет“ објављује стрип у каишевима „Лацо и Мацо“, по сценарију Јураја Мадацког.

Током 1990-их, ради приче страве и ужаса по сценарију Светозара Обрадовића за немачки часопис Gespenster Geschichten, а за породични магазин „Ровина“ серијал о Јаношику, према сценарију Јана Хлавача. У овом периоду сарађивао је и са издавачем „Хорус“, а напоредно у новосадском „Дневнику“ објављује каишеве стрипа „Кики и Рики“, према сценарију Светозара Обрадовића, који је касније објављиван и у недељнику „Хлас л’уду“.

Осим стрипом, бави се дизајном и илустровањем дечјих часописа и књига. Био је успешан фудбалер, члан рок састава „Траг“, „Рок генератор“ и „Пакс“, у којима је певао и свирао гитару, а бавио се и аматерским позориштем. Ожењен је супругом Милинком, са којом има двоје деце.

Извори[уреди]

  1. ^ Биографија Архивирано на сајту Wayback Machine (март 5, 2016) (на језику: енглески), Војвођански стрип
  2. ^ Предраг Ђурић. „Тарзан, југословенска продукција“ Архивирано на сајту Wayback Machine (октобар 17, 2015) (на језику: енглески), поводом изложбе "Тарзан у Новом Саду", Културни центар Нови Сад, 2012; извор: Војвођански стрип

Литература[уреди]

  • Здравко Зупан, Век стрипа у Србији, Културни центар — Галерија савремене уметности, Панчево, 2007, стр. 99, 101 и 110.

Спољашње везе[уреди]