Љубиша Рајић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Љубиша Рајић
Ljubiša Rajić.jpg
Љубиша Рајић
Датум рођења(1947-04-04)4. април 1947.
Место рођењаБеоград
ФНРЈ
Датум смрти4. јун 2012.(2012-06-04) (65 год.)
Место смртиБеоград
Србија

Љубиша Рајић (Београд, 4. април 1947 — Београд, 4. јун 2012) био је професор скандинавских језика на Филолошком факултету у Београду и преводилац са норвешког на српски језик.

Биографија[уреди | уреди извор]

Дипломирао је 1975. године скандинавске језике у Ослу, а магистратуру (1979) и докторат (1986) из опште лингвистике одбранио је на Филолошком факултету у Београду.

Оснивач је Катедре за скандинавистику где је радио све до своје смрти. За редовног професора изабран је тек у јесен 2010. године, иако је био члан Академије наука Норвешке. Између 2001. и 2004. био је професор по позиву на Високој школи у Ослу. Такође је предавао по позиву и на другим скандинавским универзитетима и високим школама. Једно време је радио у Центру за политику безбедности у Женеви, те као испитивач на стручном испиту за судске тумаче у Норвешкој и Шведској.

Преминуо је у Београду 4. јуна 2012. године након дуге и тешке болести.

Научни рад[уреди | уреди извор]

Проф. Љубиша Рајић је објавио око 217 радова и чланака из области скандинавистике, опште лингвистике, науке о књижевности, интеркултурне комуникације, социологије, политикологије, проблема образовања, науке о превођењу и сл. Осмислио је важећи систем транскрипције са скандинавских језика, објављен у Правопису Матице српске 2010. године.

Награде[уреди | уреди извор]

За свој рад на ширењу скандинавске културе, Љубиша Рајић је награђен следећим одликовањима:

Био је инострани члан Академије наука Норвешке.

Награда "Љубиша Рајић"[уреди | уреди извор]

Награда "Љубиша Рајић" ће се додељивати сваке две година 4. априла за Дан студената и дан рођења професора Рајића. Награда ће бити додељивана за први превод прозе и поезије са било ког језика.

Извори[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]