Људевит Пасковић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Људевит Пасковић
Датум рођења1500.
Датум смрти1551.

Људевит Пасковић (Ludovico Paschale, око 15001551), петраркист, најзначајнији пјесник которског ренесансног круга. Писао је на италијанском и латинском језику, мада има наговјештаја да је писао и на матерњем (у посланицама пријатељима прослављао је далматинску музу и илирске гласове). У његовим двјема објављеним збиркама поезије (Rime volgari, 1549, на италијанском, и Carmina, 1551, на латинском), сем језичких, очитују се и поетичке разлике.

Његову италијанску поезију, гдје уз, политичке и пропагандне, доминирају пјесме љубавне тематике, а сонет је најчешћа форма, карактерише клишеизираност у слијеђењу обрасца Петраркиног љубавног романа и конвенционалност бембистичке поетике. Ипак, изузетно цијењен у своје вријеме, Пасковић је обезбиједио мјесто у неким репрезентативним антологијама свјетске лирике, његов непосредан утицај осјећа се код енглеског пјесника Томаса Лоџа, а посредан и у Шекспировим сонетима.

У чврстом ослонцу на класичне узоре(у првом реду Вергилија и Тибула), Пасковићева поезија на латинском језику, у облику силвија, у хексаметру, и елегија, доноси сличан тематски спектар као и италијанска. У збирци су заступљене љубавне, аутобиографске, политичке и пригодне пјесме. Међутим, утисак стварнијег и искренијег доживљаја љубави, сензуалност његове латинске еротике, као и живост мотивике у којој се преплиће митологија са разноврсним реминисценцијама и искуствима проживљеног, чине овај дио његовог опуса трајном вриједношћу латинске хуманистичке поезије.

Литература[уреди]

  • Ротковић Радослав, Црногорско књижевно насљеђе, ГЗ, Титоград, 1976.
  • Пантић Мирослав, Књижевност на тлу Црне Горе и Бока которске од 16. до 18. века, СКЗ, Београд, 1990.
  • Пасковић Људевит, Свети пламен, приредио Радослав Ротковић, Библиотека Луча — антологија црногорске књижевности, ГЗ, Титоград 1987.
  • Бизанти-Пасквалић-Болица, Изабрана поезија, приредио Слободан Калезић, Књижевност Црне Горе од 12. до 19. вијека, књига 5, Цетиње, 1996.

Спољашње везе[уреди]