Џонстаун (комуна)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Џоунстаун (комуна))
Џонстаун 1979
Америчка војска односи тела жртава

Џонстаун (енг. Jonestown) је 1974. године основао Џим Џоунс, вођа секте Храм народа, у северозападном делу Гвајане, где се 18. новембра 1978. године десило масовно убиство и самоубиство припадника секте.

Крајем 1950их година основао је Џејмс „Џим“ Џонсон народни храм у Индијанаполису, а касније га је преселио у Сан Франциско. Храм није имао много успеха. Био је праћен скандалима и почетком 1970их покрет је био на издисају. Џоунс је закључио да мора да напусти САД и основао је у Гвајани утопистичку заједницу коју су назвали Џонстаун. Од почетка је било пуно проблема, недостатак хране, болести и честе епидемије. Наоружани људи старали су се о дисциплини. Кажњеници су били кажњавани стављањем у кавезе или електрошоковима, а потенцијални дезертери су често умиривани дрогама. Становници, који су упрокос свему успели да побегну, извештавали су о тешким кршењима људских права. Родитељи су морали децу да предају Џоунсу кога су сви називали „отац“ или „тата“.

Редовно је вежбао Џим Џоунс са становницима кампа масовно самоубиство. У такозваним „белим ноћима“ пили су наводно затровану лимунаду.

У новембру 1978. године посетио је конгресмен Лео Џ. Рајан са групом Џонстаун да би истражио злоупотребе. Џоунс је покушао све да сакрије од посетилаца и да остави утисак да је све у реду. Ово није успело пошто је 16 припадника комуне молило конгресмена да их поведе са собом. Фанатични поборници Џонсона напали су авион и убили конгресмена, три новинара, једног камермана и ранили још 11 људи.

Преко разгласа су позвани становници насеља. Џим Џоунс је објаснио: „Када није могуће да живимо у слободи, онда хоћемо бар да умремо у слободи. Смрт је само прелазак на један други ниво“. Подељен је валијум и цијанид помешан са соком. Најпре су убијени бебе и деца. Онда су дошли на ред млади и одрасли. Много родитеља је попило отров након што су деца умрла. Неки су покушали да побегну, али је највећи број био побијен и само је неколицина успела да побегне. Џоунс је умро од пуцња у главу. Непознато је да ли је извршио самоубиство. Укупно је погинуло 913 од 1110 припадника, од чега 276 деце.

Џонстаун је 1980. године уништен у пожару.

Спољашње везе[уреди]