Абу Мухамед ел Хасан ел Хамдани

С Википедије, слободне енциклопедије

Абу Муḥамед ел Ḥасан ибн Аḥмад ибн Ја‘куб ел Хамдани (893-945, арап. أبو محمد الحسن بن أحمد بن يعقوب الهمداني) био је арапски муслимански географ, песник, лингвиста, историчар и астроном, родом из племена Бану Хамдан у западном Амрану (данашњи Јемен). Сматра се једним од најважнијих представника исламске културе у доба пропадања Абасидског Калифата.

Најпознатији је по делима Географија Арапског полуострва (Сифат Џазират ул Араб) и Иклил (Круна), историји Химјарског краљевства.

Биографија[уреди | уреди извор]

Биографски подаци Ел Хамданија нису познати, упркос свом великом његовом раду. Био је угледан као граматичар, написао много поезије, саставио астрономске таблице, посветио највећи део свог живота проучавању древне историје и географије Арабије.

Пре него што је рођен, његова породица је живела у Ел Мара[ију (المراشي). Затим су се преселили у Сану (صنعاء), где је Ел Хамдани рођен 893. године. Његов отац је био путник и био је у Куфи, Багдаду, Басри, Оману и Египту. Са отприлике седам година, почео је да говори о путовању. Отишао је у Меку, где је остао и студирао више од шест година, након чега је отишао за Са'дах (صعدة). Тамо је сакупљао вести о Хавлану (خولان). Касније се вратио у Сану и прикупио вести о Химјару (حمير), али је био затворен две године због његових политичких ставова. Када је изашао из затвора, отишао је у Рајду (ريدة) да буде у заштити свог племена, саставио већину својих књига и остао тамо док није умро, 945. године.

Његова географија о Арапском полуострву (Сифат Џазират ул-Араб) је далеко најважнији рад на ту тему. Након што је у рукопису користио А. Спренгер у свом Post- und Reiserouten des Orients (Лајпциг, 1864) и даље у својој Alte Geographie Arabiens (Берн, 1875), то је допињено од стране Д. Х. Милера (Леиден, 1884; cf. Sprenger's criticism in Zeitschrift der deutschen morgenländischen Gesellschaft, том. 45, pp. 361–394).

Многи је такође писано о овом раду од стране Е. Гласера у његовим разним публикацијама о древној Арабији. Други значајни радови Ел Хамданија је Иклил (Круна) који се односи на генеалогију Химјарита и ратове њихових краљева у десет тома. Од тога, 8. део, на цитаделима и дворцима Јужне Арабије, уредио је и објаснио Милер у Die Burgen und Schlösser Sudarabiens (Беч, 1881).

За друге радове за које је рекао да су написали ал-Хамдани види Г. Л. Флугелсов Die grammatischen Schulen der Araber (Лајпциг) (1862). стр. 220.–221.

Радови[уреди | уреди извор]

  • al-Jawharatayn al-ʻatīqatayn-Књига која описује метале познате у то време, укључујући њихове физичке и хемијске особине, као и обраду и прераду (као што су злато, сребро и челик). Такође се сматра једним од најранијих Арапа који су објаснили гравитацију Земље на начин сличан понашању магнетног поља.

Sifat Jazirat ul-Arab ṣifat ǧazīrat al-ʿarab, vol. 12, Leiden. стр. 107, 13‒14; 149, 17; 154, 3.

  • Alaklel al-Hamdani
  • History of Saba
  • Language of Himyar and Najran
  • صفة جزيرة العرب (Geography/Character of Arabic peninsula)[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „الموسوعة الشاملة - صفة جزيرة العرب[[Категорија:Ботовски наслови]]”. Архивирано из оригинала 24. 09. 2020. г. Приступљено 12. 01. 2018.  Сукоб URL—викивеза (помоћ)

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]