Аван с тучком

Из Википедије, слободне енциклопедије
Порцелански аван с тучком.
Употреба Гњечење
Мешање
Сродни делови млин
Ахатни аван с тучком.

Аван с тучком је део лабораторијског прибора који се користи за ситњење и мешање супстанци. Аван је посуда у којој се врши ситњење и мешање, а тучак је тежи штап који се користи за ситњење и мешање. Лабораторијски аван с тучком се производи од материјала који су довољно јаки да се не сломе приликом ситњења, као што су порцелан или ахат. Супстанца се ситни између авана и тучка.[1][2][3]

Историја[уреди]

Аван с тучком се користио од римских времена. Римски песник Јувенал је помињао аван с тучком приликом припреме лекова као апотекарски симбол.[4] Порекло авана с тучком је добро документовано у старој литератури, као што је египатски Еберс Папирус из 1550. п. н. е. (најстарији сачуван медицински документ) и Стари тестамент.[5]

Употреба у медицини[уреди]

Аван с тучком се традиционално користи у апотекама за ситњење и мешање састојака приликом припремања лекова према рецепту. Аван с тучком је један од симбола фармације и медицине, заједно са другим симболима, као што су штап са змијом или зелени крст.[6] За употребу у фармацији, аван и врх тучка се обично израђују од порцелана, а дршка тучка од дрвета. У медицини, аван с тучком се користи и за уситњавање лекова пре употребе.

Употреба у домаћинству[уреди]

Аван са тучком за домаћинство од легуре бронзе

Аван са тучком се користи у домаћинству, пре свега за ситњење зачина као што је бибер. Аван, који се данас готово више не користи јер постоје далеко ефикаснији млинови и сецкалице, је био израђен од месинга.

Референце[уреди]

  1. Нешић, С. & Вучетић, Ј. 1988. Неорганска препаративна хемија. Грађевинска књига: Београд.
  2. Рајковић, М. Б.; et al. (1993). Аналитичка хемија. Београд: Савремена администрација. 
  3. R. Mihajlović, Kvantitativna hemijska analiza (praktikum), Kragujevac, 1998.
  4. Јувеналове сатире ред 170: et quae iam ueteres sanant mortaria caecos.(латински)
  5. www.usip.edu - Аван с тучком од ренесансе до данас (енглески)
  6. Фармацеутски симболи, Музеј Краљевског фармацеутског друштва Уједињеног Краљевства. Стр. 2., Приступљено 21. 10. 2009. (енглески)

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]