Александар-Теофил Вандермонд

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Александар-Теофил Вандермонд
Датум рођења (1735-02-28)28. фебруар 1735.
Место рођења Париз
Француска
Датум смрти 1. јануар 1796.(1796-01-01) (60 год.)
Место смрти Париз
Француска
Поље математика
Познат по Вандермондовом идентитету
Вандермондовој матрици

Александар-Теофил Вандермонд (франц. Alexandre-Théophile Vandermonde; Париз, 28. фебруар 1735Париз, 1. јануар 1796) био је француски музичар и хемичар који је сарађивао са Безуом и Лавоазјеом; његово име се данас углавном везује са теоријом детерминанти у математици. Рођен је у Паризу, где је и умро.

Био је виолониста, а математиком је почео да се бави тек око 1770. године. У делу Mémoire sur la résolution des équations (1771) писао је о симетричним функцијама и решавању циклотомичких полинома. У Remarques sur des problèmes de situation (1771) проучавао је коњићев скок. Исте године изабран је за члана Француске академије наука. Mémoire sur des irrationnelles de différents ordres avec une application au cercle (1772) је било дело о комбинаторици, а Mémoire sur l'élimination (1772) о основама теорије детерминанти. Ови радови су били представљени Академији наука, и сачињавају сва његова објављена математичка дела. Вандермондова детерминанта се, међутим, не појављује експлицитно.

Посебна класа матрица, Вандермондове матрице, назване су по њему, као што је и једна елементарна чињеница из комбинаторике, Вандермондов идентитет.

Спољашње везе[уреди]