Амбар са котобањом, Жике Маричића 17 у Купинову

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Амбар са котобањом,Жике Маричића 17 у Купинову
Ambar sa kotobanjom u Kupinovu, prednji izgled.jpg
Амбар са котобањом
Опште информације
МестоКупиново
ОпштинаПећинци
Време настанка1909.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Амбар са котобањом, Жике Маричића 17 у Купинову, у улици Жике Маричића бр. 17, саграђен је 1909. године о чему сведочи година на уличном троугаоном забату. Представља споменик културе од великог значаја.

Изглед[уреди]

Амбар са котобањом је већих димензија, постављен на високо зидану основу искоришћену за помоћне просторије – коморе. Амбар је зидан опеком и омалтерисан, док је котобања дрвена, са подужним тремом. И амбар и котобања имају мале балконе са кровом на две воде, у функцији улаза повезаног степеништем са приземљем. Декорација амбара изведена је плитким вертикалним нишама у којима се истичу пластично наглашени правоугаоници опонашајући обраду дрвених амбара са вертикално низаним даскама. Дрвени делови, профилација ограда и стубова балкона и трема котобање, као и поткровне лајсне под стрехом дворишне стране представљају њен главни украс. Зграда је била бојена, градио га је мајстор Паја Чарапић са помоћником Јованом Дикићем.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.