Англосаксонско право

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
  Државе општег права
  Државе мешаног права које користе опште право

Англосаксонско право такође познато као и англоамеричко право, опште право (енгл. common law) или прецеденчно право је правни систем који преовлађује у већини енглескоговорећих држава. Опште право је засновано не само на законима, већ и на ауторитативним пресудама изреченим у прошлости - такозваним преседанима - (судска пракса), као и на судском тумачењу. У том смислу она представља контраст у поређењу са континеталним правом које се заснива на законима кодификованим од стране одговарајућих законодаваца и у којима судство има подређену, али исто тако независну, улогу.

Развој права у општем праву заснован је првенствено на методолошком принципу аналогије између конкретних појединачних случајева, док у континеталном систему право је већинома узакоњено у самим законима на апстрактном нивоу. Тако да при решавању правног проблема у континеталном правном систему доћи ће до интерпретације апстрактних правних норми, у ангосаксонском правном систему ће се тражити старији проблеми слични оном датом.

Историјски развој[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

  • Милан Петровић, Милош Прица; Увод у велике правне системе; СВЕН Ниш; 2011.; ISBN 978-86-7746-288-8
  • Будимир Кошутић; Увод у велике правне системе данашњице; Правни факултет Универзитета у Београду; 2008.; ISBN 978-86-7630-113-3
  • Марјан Павчник; Teorija prava: prispevek k razumevanju prava; GV založba; ISBN 978-961-247-319-8

Спољашње везе[уреди | уреди извор]