Пређи на садржај

Анжујци

С Википедије, слободне енциклопедије
Анжујци
ОснивачКарло I Напуљски
Посљедњи владарЈована II Напуљска

Анжујци је назив за три различите династије, које су, свака у своје време, владале Енглеском, Ирском, Мађарском, Пољском, Напуљском краљевином, краљевином Сицилијом и Јерусалимом. Прва од анжујских династија владала је Енглеском од 1154. до 1485, тј. од Хенрија II Плантагенета до Ричарда III.

Плантагенет[уреди | уреди извор]

Првобитна кућа Анжу представљала је династију грофова Анжера у почетку 10. века. Када је изумрла мушка линија 1060. године представници династије по женској линији владали су француским покрајинама Анжуом и Меном у раном 12. веку. Постали су прва позната Анжујска династија. У браку Жофруе и Матилде, рођен је Хенри II Плантагенет, који ће у 12. веку успоставити енглеску династију Плантагенет. Имали су огранке Ланкастер и Јорк, а владали су следећим краљевствима, војводствима или грофовијама:

Своју оригиналну грофовију Анжу су изгубили 1206. године.

Капет-Анжу (старија)[уреди | уреди извор]

Друга династија се назива Капет-Анжу. Оснивач династије је Карло I Анжујски (Карло I Сицилијански), који је био старији брат француског краља Луја IX из династије Капет. Карло је био гроф Анжуа.

Папа је помогао 1266. Карлу I Анжујском да постане краљ Сицилије, у замену за свргавање Хоенштауфоваца. Карло је морао при томе обећати да се неће мешати у послове цркве и Светог римског царства. Побуном грађана Сицилије, званом Сицилијанска вечерња 1282. Карло I Анжујски је био протеран са Сицилије, али његови наследници су наставили владати Напуљском краљевином све до 1435. године.

Кућа Капет-Анжу има гране:

  1. Анжу-Мађарска
  2. Анжу-Тарент
  3. Анжу-Драч

Анжу-Мађарска као грана од Капет-Анжу[уреди | уреди извор]

Династија Анжу-Мађарска је владала

Анжу-Тарент као грана од Капет-Анжу[уреди | уреди извор]

Владали су остацима Латинског царства (1313—1374).

Анжу-Драч као грана од Капет-Анжу[уреди | уреди извор]

Владали су:

Линија је изумрла када је умро краљ Ладислав Напуљски 1414, а потпуно је изумрла смрћу његове сестре Јоване II Напуљске 1435. године.

Валоа-Анжу или Капет-Анжу (млађа)[уреди | уреди извор]

Млађа грана Капет-Анжу настала је када је француски краљ Јован II Добри из Валоа-Капет гране предао војводство Анжу свом другом сину Лују I Анжујском. Бака Јована II Доброг је била ћерка Карла II Напуљског.

Када је краљица Јована I Напуљска остала без деце одлучила је да прихвати Луја I Анжујског као свог наследника. У то доба било је могућих наследника из Драчке линије. Две анжујске линије су тиме започеле борбу за Напуљско краљевство. Драчка линија је била успешнија, али изумирањем те линије 1435, Валоа-Анжу линија је привремено владала Напуљским краљевством. Истерао их је 1442. Алфонс V од Арагона. Последњи војвода те линије умро је 1480. године.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]