Контраст

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Антитеза)
За друге употребе, погледајте Контраст (вишезначна одредница).

Контраст или антитеза (грч. anti- — против, thesis — положај) је стилска фигура заснивна на супротности, где се два супротна појма стављају један уз други, како би се нагласио контраст, односно јаче изразиле супротне појаве.

Спада у посебна врсту поређења, у коме се поређење не врши по сличности, већ по супротности, чиме се веома изразито истичу оба члана која га сачињавају заснивајући се на оном у сликарству познатом поступку сликања црно-бело, или уопште сликања комплементарним бојама. Као што се контрасне боје у сликарству лепо допуњују, а опет свака понаособ изразитије делује, тако се и у књижевности контрастом постиже веома изразита конкретизација слике:

Једно време и цело двориште било је пуно руменог сјаја, али се брзо празнило као нагнут четвртасти суд, и све се више пунило сенком правога сутона."
 

Контраст изазива и веома јак емоционални утисак и као целина и посебно са сваким својим делом. Разуме се, у контрасту се увек више истиче онај члан на који песник ставља мисаоно и емоционално тежиште:

Ја босиљак сејем, мени пелен ниче
 
— (српска народна песма, „Несрећна девојка“)
Ко тебе каменом, ти њега хлебом.
 
Тресла се гора, родио се миш.
 

Бучни су анђели туге...
Ал’ анђели радости шуте.

 
— (Владимир Назор, „Двоји анђели”)


Посебни случајеви антитезе или контраста су словенска антитеза и оксиморон.